+ Предложи новина
13.02.2019

Пенсионираха предсрочно училищен директор, за да назначат друг

Пенсионираха предсрочно училищен директор, за да назначат друг

 Училищен директор с 38 години стаж в сферата на образованието, от които 27 на ръководната позиция, без провинения в работата си, е принуден да се пенсионира предсрочно, а на директорския пост светкавично е назначен друг човек. Случаят е от крумовградското село Поточница. Това твърдят от Сдружението на директорите в сферата на образованието. От Сдружението се обявиха в защита на колегата си, а от Регионалното управление на образованието (РУО) в Кърджали заявиха, че са постъпили така, за да спазят законовите изисквания.

 Две години и четири месеца остават до пенсионирането на Веселин Генов, директор на ОУ „Иван Вазов“ в крумовградското село Поточница. Въпреки това той е принуден предсрочно да се пенсионира. "Въпреки моята добра работа, без никаква причина началникът на РУО ме освободи. Начинът, по който ми беше прекратен трудовият договор причини психологически тормоз не само на мен, но и на семейството ми. Имах усещане за безпомощност и гавра с достойнството ми. Нямам думи, аз съм като в изолация, безпомощност. Даже не изчакаха два месеца, срока на предизвестието, за да може да се простя с колектива, да свикна с това, че ще бъда освободен. Така и не можах да разбера защо толкова бързаха", твърди Генов. В РУО-Кърджали е постъпила молба за заемане на директорската позиция от лице с 10-годишен педагогически стаж. Това е причината Веселин Генов да бъде пенсиониран преждевременно, обясни Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали.

 "Той е работил като преподавател в община Крумовград в различни училища. Той е прогимназиален учител, но не мога в момента да кажа точно по какво е преподавал, защото не са пред мен документите. Но той имаше 10-годишен опит и на практика заявяваше желанието да заеме една такава длъжност", твърди Колев. Попитан какво е наложило да се действа в толкова спешен порядък, шефът на РУО казва: "Конкретната молба, която постъпи, беше с определена заявка да бъде заето мястото от 5 февруари, записано е в самата молба".

 От Сдружението на директорите в средното образование се обявиха в защита на колегата си. Председателят на сдружението Асен Александров заяви: "Всяко такова пенсиониране, при което пенсионираният си тръгва с болка, разваля климата в училището, което неминуемо води до намаляване на резултатите на учебния процес. Това не са взаимнозаменяеми машини. Всеки човек трябва да бъде изпратен с благодарност, с достойнство". От сдружението искат законови промени, които да позволяват предсрочно пенсиониране на учители и директори само при тяхно изрично желание или когато се налага заради съкращение на щата, добави още Асен Александров.

Източник: www.24rodopi.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Детска Футболна школа
Ноти за Пиано за начинаещи
Уроци по Китара София
Български език за чужденци
Школа по танци София
Руски език курс
Немски език уроци
Курс по Сладкарство
Интерактивни уроци по Английски език
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Руска школа по Пиано
Уроци по Английски за деца
Школа за Модерни танци Варна
Online уроци по Турски
Курс Немски
Банково Счетоводство
Математика 4 клас презентации
Народни танци в Младост 3
Курсове по Датски език
Курсове Счетоводство Русе
Курсове по Фотография Варна
Латиноамерикански танци Стара Загора
Частна детска градина София Сердика
Курсове по Немски език в Пловдив
Латино танци София Младост
Уроци по Испански език Благоевград
Италиански език за начинаещи онлайн
Езикови курсове Испански
Фитнес клубове София
Курс по Италиански
Уроци по Народни танци Шумен
Курсове Фризьорство
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ