+ Предложи новина
30.08.2016

Педагози овладяват детския гняв с книжки с рисунки, дишане и позитивни мисли

Педагози овладяват детския гняв с книжки с рисунки, дишане и позитивни мисли

  Педагози обобщиха английски практики и ги адаптираха към нашата система в помагала, които сами определят като гид в голямото опитомяване на дивия гняв у децата. Материалите дават възможност водещо да е хлапето и „говорят” на неговия език с емотикони и рисунки. Като наставници могат да го ползват педагогически съветник, учител, родител или по-голямо дете. Наръчниците бяха представени от екип на ОУ „Кочо Честименски” в Пловдив на финала на 2-годишен проект за обмяна на опит с британското училище „Грийн Лейн”, финансиран по програма „Еразъм+”. Един от акцентите в него бе превенцията на агресията.

 В резултат на обмяната на опит пловдивските учители са създали „Малка книжка за големия гняв” за ученици от 1. до 3. клас. В нея нагледно се описва чувството, като детето само го разпознава, включително и по външни белези като пламнали бузи и усещането, „че ставаш като дракон, но вместо от устата пушекът ти излиза от ушите”. След като са си изяснили, че са обхванати именно от това чувство, децата попълват таблици с три полета. В първото трябва да изброят неща, които ги дразнят. В следващото да запишат първата мисъл, която им хрумва, а в третото да опитат да я трансформират. Педагогическата съветничка Златка Драгнева посочи следния пример - дете заявява, че Иван го дразни. Първата мисъл, която му хрумва, е „Мразя го”. Когато специалистът го подтикне да помисли как би могло да се справи, стига до заключението „Иван е мой приятел, но понякога ме дразни. Ще преброя до 10 и ще му кажа: „Не те харесвам така”.

 За хлапетата, които още не могат да четат, ръководството за справяне с гнева може да се чете от възрастен. В помощ са картинки в два варианта - цветна и черно-бяла. Идеята е, че това е книжката на детето и то може да оцветява, реже, апликира - това също е начин за справяне с разрушителни чувства, обясни Златка Драгнева. На финала хлапето получава сертификат „Браво на теб!”. За 6-годишните е разработена груповата програма „Капитан на чувствата”, която вече е апробирана в една паралелка в ОУ „Кочо Честеменски” от смесен екип от учител и педагогически съветник. Отново чрез игрови методи хлапетата се учат да разпознават чувствата и да могат да ги изразят и владеят.

 При разработването на ръководството „Как да се успокоя” екипът ползвал и съвети от по-големите ученици, които чели материалите и връщали мнение и свои предложения. Книжката описва три прости стъпки. Първата е обхванатото от гняв дете да спре и да помисли, преди да действа. Втората е елементарна дихателна практика за успокояване - три пъти се вдишва, като хлапето си представя, че вдъхва аромат на ягода, и после издишва с представата, че с дъха си гаси свещ. Накрая си представя нещо хубаво и е приканено да го нарисува в книжката.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ