+ Предложи новина
12.07.2019

Педагогическа специалност се нареди сред най-желаните в Софийския университет

Педагогическа специалност се нареди сред най-желаните в Софийския университет

 Психологията остава най-предпочитаната специалност в Софийския университет, показва справка на висшето училище за първия етап на класирането на кандидат-студентите. Извън този феномен от последните години обаче класацията на най-желаните програми на университета е сериозно прекроена и в някои отношения по-точно отговаря на възможностите за добра реализация и заплащане.

 За първи път на второ място сред желанията на кандидат-студентите е софтуерното инженерство. От Топ 10 за първи път отпада публичната администрация, за която отдавна е известно, че има пренасищане на кадри. Липсва и друга "любимка" от предни години - социологията. Любопитно е, че правото, което в последните години едва се класираше сред най-желаните специалности, сега е на трето място. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“. Попадането на педагогическа специалност сред най-желаните със сигурност ще се приветства от МОН, което в последните години предлага специални стимули за тези програми с цел да попълни кризата за преподаватели в средното образование.

 7148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. Местата държавна поръчка тази година са 5925 - с около 9% по-малко, отколкото бяха за академичната 2018-2019 г. Приети са 66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади. Второто класиране ще бъде обявено на 16 юли, а на 23 юли ще има и трети етап.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ