+ Предложи новина
27.02.2020

Партия предлага образование на различни скорости

 През последните години се задълбочиха проявите на тормоз и насилие в българското училище. Разбира се, това е закономерно, тъй като образователната ни система е все повече повлияна от западни модели и чуждо влияние. В нея вмешателство имат асоциации, фондации и други подобни от неправителствения сектор, които са подкрепяни финансово от правителства на други държави, заявяват в своя позиция от партия "Възраждане".

 "Българското училище е непривлекателно за децата. В него те не успяват да реализират творческата си енергия и това се явява причина за тормоза и насилието в училище. Тези явления са характерни за места, където хората нямат лична свобода, каквото днес е и българското училище. Насилието е начин “да изразиш себе си” в момент, когато ти е отнета възможността да го направиш чрез творческо съзидание. Тогава остава възможността да се изявиш чрез разрушение, насилие, самонараняване или нараняване на другите", посочват още от организацията.

 На въпрос към организационния секретар на "Възраждане" Николай Дренчев какви са конкретните законодателни мерки, които биха партията счита за необходими за реформирането на системата, той посочи, че те са заявени в приоритетите на организацията.

Ето кои са те:

 Образованието, предоставяно от държавата, трябва да превключи на различни скорости – съобразно входното ниво на децата, образователните им потребности, степента, до която те и техните семейства ценят и се нуждаят от образование. Да се разделят функциите на държавата като доставчик на образователна услуга от една страна и от друга – като орган оценяващ и валидиращ знанията. Създаване множество образователни форми, различни учебни планове и съдържание и учебните планове, сертифициращите и валидиращи системи.

 Недискриминативно и прозрачно финансиране на образованието. Въвеждане на механизми за равнопоставено финансиране на основното и средното образование на всички ученици, при доказване на постиженията им, независимо от избора на образователна форма и вид образование. Да се намали натовареността на децата, да се разнообрази ежедневието им, да им се осигурят възможности за ежедневни двигателни дейности, общуване с връстници и възрастни от общността им. Драстично увеличение на заплащането на учителите, в опит да се привлекат млади, подготвени и вдъхновени учители. Да се прекрати продажбата на училищни сгради, с цел да се даде възможност материалната база да се ползва от новосъздадените държавни форми на обучение, както и от алтернативните им.

 "За да се чувстват значими, на децата трябва да им бъде предоставено време и пространство да развият уменията си, да имат свобода да ги демонстрират и да бъдат оценени за труда си. Това се постига при заниманията извън задължителната учебна програма – спорт, изкуство, техника. НПО-та и отделни хора, насърчаващи творческия процес, са добре дошли в училищата, но само за конкретна и дългосрочна работа и само с конкретното разрешението на родителите, с чиито деца работят, заявяват още от партията.

  „Българското образование няма нужда от чуждо влияние, тъй като виждаме резултата. Безсмислените промени в образователната система и непрекъснатата подмяна на съдържанието на учебниците, което вече е неподходящо, фалшиво, а на определени места дори абсурдно, не е в полза на българското училище, чиято цел трябва да е – да открие и развие твореца у всяко дете.

 Противопоставяме се на всички опити на чуждото влияние да се домогне до нашите деца. Категорични сме, че МОН трябва веднага да преустанови опитите на чуждите агенти да провеждат социално-инженерните си дейности и практики. Такъв е случаят и с „Деня на розовата фланелка“.

  Призоваваме всички родители утре да изпратят децата си на училище с дрехи с български символи, чрез което си действие да покажат, че решенията не се крият в безкритичното приемане на чуждо влияние от привнесени отвън, маскирани като „граждански” политически организации, а в здравите корени, дух и традиции на българското училище, в педагогическите способности на българските учители и грижата и всеотдайността на българските родители. С един бърз поглед към списъка с пропагандаторите на „деня на розовата фланелка” виждаме все същите кресливи и скандални социални инженери и агенти на влияние, които се прочуха покрай агресивните си опити да наложат Истанбулската конвенция и Стратегията за детето: „Анимус”, „ПУЛС”, „Лале”, „Дъб”, „ИСДП”, „Джендър изследвания”, „Менкеър”, „Асоциация Родители”, НМД…“ - каза още Николай Дренчев

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ