Регистрирай се
+ Предложи новина

12.04.2019

Пада възрастта, на която децата започват да учат първи чужд език

Пада възрастта, на която децата започват да учат първи чужд език

 Възрастта, на която децата започват да учат първи чужд език, все повече пада. Напоследък курсовете по английски, ориентирани към малчугани започват от тригодишна възраст. Тенденцията е около шест годинки децата, повлияни и от интернет и многобройните baby телевизии, да проговарят езика на Шекспир. Около 12-13-годишната им възраст обикновено родителите записват курсове за втори чужд език, а след 15 години – трети. Освен традиционните немски, френски, испански и италиански напоследък расте интересът към китайски и руски, разказват консултантите от проект „Световно образование“. Китайски в последните години е въведен и в доста столични гимназии. Корейски също се учи в няколко училища. Растат и възможностите деца, които учат източни езици у нас, да получават стипендии за обмен, за да разширят познанията си в чужбина. Някои от тях пътуват основно по програмата "Еразъм", която заплаща един срок или семестър в чуждо висше училище.

 Обикновено хлапетата заминават на първа езикова ваканция в чужбина между 8 и 12 години, сочат данните на няколко организации, които провеждат подобни обучения навън.

В България пък все повече расте интересът към немски език за сметка на английския, който напоследък се смята за овладян от все повече хора. Според Ваня Ананиева от езикови училища “Интелект“ това се дължи на факта, че доста германски компании разкриват офиси тук и държат служителите им, освен английски, да говорят и немски. Таксите са по 400 лева за достигане на езиково ниво и това важи почти за всички езикови центрове, които работят поне в столицата. „За английския вече се предполага, че всеки би трябвало да го знае, но напоследък възрастните хора, които се записват в курсове по английски, са два вида. Едните са млади хора, които са достигнали примерно равнище B1, но искат да достигнат по-горните нива. В другите случаи в масовия случай става дума за хора над 35 и 40 години, които не са усвоявали езика или са го учили малко и на практика трябва да започнат подготовката си отначало“, казва Ананиева. Нараства интересът от млади хора, които искат да покрият върховите нива С1 и С2, което на практика означава, че владеят езика като майчин. 

 Повечето от фирмите дават специализирана подготовка и за езикови сертификати като IELTS, но стандартизираните тестове се предлагат само в определени институции у нас, като една от тях е Британският съвет. Ученици и студенти, които искат да продължат навън, все едно с учене или работа, обаче кандидатстват и за сертификатите на Кеймридж, при които стандартът и изискванията са по-високи.

 Все повече зачестява и обратната тенденция – наши езикови центрове да разкриват курсове по български за чужденци, тъй като много от чуждестранните компании с клонове у нас изпращат у нас свои мениджъри и се налага те да проговорят езика. Някои от компаниите ни вече отварят и офиси в чужбина, например в Лондон, където гурбетчии, които владеят английския съвсем слабо,да го усвоят на по-високо ниво. С оглед на факта, че според последното изследване на "Афис" заминаващите за чужбина гурбетчии около 50 на сто са от професии, за които не се изисква квалификация, идеята е особено полезна. Такъв офис предстои да бъде разкрит от "Интелект" в Лондон.

 С оглед изучаването на втори език напоследък все по-популярни стават курсовете в Германия и Австрия, както и във Франция. Цените за Стария континент варират от около 1300-1700 евро. За първи път сред атрактивните ваканционни дестинации е и Русия, където за две седмици цената е около 1300 евро. Сред популярните напоследък езикови ваканции са тези за възрастни, които се групират в няколко категории. Най-често те са насочени към хора, които вече владеят езика, но за целите на професията им е необходима допълнителна професионална терминология, с която не са запознати. От този вид занимания се възползват предимно юристи, медици, както и хора, които се занимават с бизнес. Цените за тях са малко по-ниски, тъй като за възрастните хора не се организират занимания в свободното време. За сметка на това имат възможност да участват в презентации и семинари, които да подобрят уменията им да комуникират на английски.

Източник: www.standartnews.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетни школи София
Уроци Английски
Курс по Английски език Варна
Курсове Счетоводство Русе
Тест по Немски a1
Руски език онлайн
Аз мога повече Немски език
Частна детска ясла София Изток
Английски език уроци за начинаещи
Уроци по Плуване
Фитнес за начинаещи
Тренировки по Футбол София
Алтернативна История
Курс по Италиански онлайн
Политическа География
Атлас по География
Курс по Графичен Дизайн
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Брейк денс
Youtube уроци по Английски
Уроци Танго
Тренировки по Баскетбол в Бургас
София детски градини
Народни танци за деца
Курсове по Италиански София
Частни детски градини Хиподрума
Частни уроци по Английски за деца
Школа Модерни танци Русе
Английски език а1.1 - безплатни видео уроци за самоподготовка
Уроци по Холандски
Курсове по Английски Пловдив
Курсове по Английски език Варна
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече