+ Предложи новина
12.12.2016

Отворено писмо на Димитър Хаджидимитров - Председател на РСО Пазарджик

Уважаеми госпожи и господа, скъпи колеги,

Напоследък в много училища се забелязва ясно очертана тенденция за грубо потъпкване на КТ, ОКТД и Наредба 1 на МОН за работните заплати в системата на народната просвета. Един такъв фрапиращ случай е факт в ПМГ „К. Величков” – Пазарджик, където директорът и второстепенен разпоредител с бюджетните средства Ангел Велков системно и целенасочено, вече трета година, ощетява педагогическите специалисти и персонала като не им плаща ДТВ и изработеното над нормата в срок, забавя значително задължителни плащания или напълно ги игнорира. В същото време този директор публично нарича социалните партньори „популисти” и се опитва да принизява ролята на синдикатите и функцията на тристранното договаряне, позовавайки се на факта, че той лично не бил член на съюза на работодателите в системата на образованието и поради това не бил длъжен да спазва Отрасловия КТД. Същият се опитва да шантажира и заплашва колегите с оставки и наказания, защото той „никого не задържал тук”.

На 6 декември, 2016 г. директорът Ангел Велков свика Общо събрание на работещите в ПМГ и най-спокойно заяви, че той няма налични финансови средства и поради това не смята за необходимо да плаща следните ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ допълнителни плащания и вече изработени трудови възнаграждения на работещите педагогически специалисти за 2016 г, а именно:

1. СБКО от м. септември до декември 2016 г., съгласно ОКТД;

2. ДТВ за постигнати резултати от труда (т.н. диференцирано заплащане) през 2015/2016 учебна година, съгласно Наредба 1 на МОН за работните заплати;

3. Лекторско възнаграждение над нормата за задължителна преподавателска работа от м.септември до м.декември, 2016 г.;

4. Лекторско възнаграждение за допълнителния час на класа в размер на 30 лв./на месец от м.септември до м.декември 2016 г.;

5. Разлика до размера на новата ПКС, съгласно ОКТД/2016 г. от 01.07 до 31.12.2016 г., което е добавка с постоянен характер.

6. ДТВ за 15 септември и за Коледа, съгласно ОКТД;

7. На този фон за 2016 г.не са планирани и реализирани средства в размер 1% от СРЗ на педагогическите специалисти за квалификация, съгласно чл.35 от ОКТД/2016; г.

8. Работно облекло за непедагогическия персонал.

Всички тези допълнителни трудови възнаграждения са неразделна част от работната заплата, съгласно КТ, Наредба 1 на МОН, ОКТД и Вътрешните правила за работната заплата и задължително се планират в бюджета на учебното звено в началото на календарната година, (което Ангел Велков преднамерено не прави), но според този директор, те можели да се платят само при наличието на финансови средства. До това се простират компетенциите на г-н Велков като длъжностно лице, натоварено с отговорността да изпълнява нормативните документи в системата и трудовото законодателство. Въпросът ми към компетентните институции и органи на управление в системата на образованието е следният:

1. Трябва ли този директор стриктно да прилага изброените документи, както това нееднократно се споменава в съответните текстове на законовите и подзаконови актове и то при наличието на специално писмо до директорите чрез РУО на МОН, в което всяка година се напомня на подобни ръководители с отговорност към делегирания бюджет стриктно да спазват КТ, ОКТД и ВПРЗ, или просто те могат да действат избирателно, ощетявайки труда и бъдещето на учителите, персонала и техните семейства?
  2. Какво следва да предприемат компетентните органи и институции при подобни драстични случаи на потъпкване на закона и в какъв срок?

Уважаеми госпожи и господа, скъпи колеги,

Пиша това ОТВОРЕНО ПИСМО на основание чл.4, ал. 2 и чл.406 от КТ за сигналната функция на синдикалните организации. Информирам ви с надеждата, че мерките по нашия случай от страна на МОН ще бъдат бързи, решителни и радикални, за да се пресекат ефективно опитите на подобни длъжностни лица да избягат от отговорността си за правомерно управление на делегирания бюджет и да заобикалят колективните трудови договорености в системата на предучилищното и училищното образование. Така ли ще провеждаме реформата в образованието, с потъпкване на трудовото законодателство и правата ни като учители и възпитатели на младото поколение, права, определени от държавата в лицето на МОН и Тристранния съвет? Образователна реформа с купища нови задължения на педагозите, реформа с орязани заплати на учителите, без средства за квалификация, с ниско самочувствие и обида в душите?!

Димитър Хаджидимитров – Председател на РСО Пазарджик и председател на Синдикална секция на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в ПМГ „Константин Величков” – гр. Пазарджик, rso_pazardjik@abv.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем

Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Гръцки език
Олимпиада по География
Научи Английски
Английски език за начинаещи онлайн
Уроци по Испански език Хасково
Online уроци по Рисуване