+ Предложи новина
27.04.2020

Отварят детските градини за децата на родители на първа линия в борбата с COVID-19

 Общинските управи разработват вариант, при който детските градини да отворят най-напред за малчугани на родителите от т.нар първа линия в борбата срещу COVID-19. Към момента няма яснота как и кога забавачниците ще заработят отново, решението трябва да се вземе от правителството. Но към местните власти е спусната препоръка да проучат колко от децата в градините са на лекари, полицаи и т.н., за да са готови при такъв сценарий. Вероятно става дума за „защитените градини", които социалният министър Дeница Сачева анонсира бегло през последните седмици.

 „Имаме готовност да  действаме при такъв вариант, ако правителството реши. Става дума за 700-800 деца от общо около 4000”, заяви зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя уточни, че трудността идва от неяснотата колко точно родители са на първата линия – аптекари, служители на фронт офиси и други подобни категории също би следвало да са обхванати. „И ние се подготвяме – на хората, които дават смени непрекъснато, да им се предоставя услугата. Точен брой на децата все още нямам”, каза пък ресорният зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов.

 Преброяване тече и във Варна, съпътствано с леко напрежение. Директорки на градини са питали родителите къде работят, без уточнение защо е нужна информацията. Това предизвика недоумение сред майки и бащи, още повече, че ръководствата на повечето градини не правят подобни сондажи. Оказа се, че родителите не е трябвало да бъдат безпокоени. Директорките следвало сами да предоставят данните, но някои от тях са се престарали в стремежа да осигурят точна информация. „Това е просто справка. Имаме 10 000 деца в градините, трябва да сме готови за всякакви варианти. Проучваме само бройката на децата, както и къде са струпани. Не търсим имената им”, заяви Лилия Христова, шеф на дирекция „Образование и младежки дейности” в община Варна.

 От община Варна припомниха, че наредба 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини гласи, че при отсъствие на малчугана повече от 10 дни се представя медицинска бележка за липсата на контакт със заразноболен. Това означава, че всички изследвания, които се нужни при прием след ваканциите, трябва да бъдат правени и сега след отварянето. На този етап обаче не само във Варна, но и навсякъде не е ясно как ще се процедира с контактност за коронавирус.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ