+ Предложи новина
23.07.2021

Отпуснаха над 5 млн. лева за ученически спорт и познавателни книжки за най-малките

 Кабинетът отпусна 3 977 445 лв. за физическа активност, спорт и спортно-туристически дейности за децата и учениците за 2021 година. Средствата се предоставят за 212 145 деца и 668 202 ученици от общински и частни детски градини и училища, духовни училища и държавни училища, финансирани от Министерството на образованието и науката.

 По бюджетите на общините се разпределят 3 579 807 лв.. За Министерството на образованието и науката се отпускат 397 638 лева за 186 деца и 79 416 ученици от държавните училища. От тях 5 920 лв.са за Технологичното училище електронни системи към Технически университет – София.

 Минималните разходи за физическа активност за дете са 3 лева, а за ученик – 5 лева. Финансирането се осигурява ежегодно и е в рамките на разчетения бюджет за 2021 г. Средствата се определят на базата на разработени от детските градини и училища проекти. С тях се подпомагат дейностите, свързани с подготовката и участието в учебната и спортносъстезателната дейност. Укрепват се нагласите и се създава мотивация сред децата и учениците за системни занимания с физически упражнения и спорт.

 Служебният кабинет отпусна 1 270 524  лв. за закупуване на познавателни книжки за всички четиригодишни деца, които са записани в общинска детска градина и училище. Средствата са за 37 237 деца от 171 общини в страната. Допълнителните трансфери са изчислени въз основа на броя на децата, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). Те се предоставят по бюджетите на общините от централния бюджет под формата на обща субсидия. Осигуряването на безплатни познавателни книжки ще помогне за успешното включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното образование. Обучението и социализацията в ранна детска възраст са от съществено значение за развитието на ключовите компетенции у децата.

 В момента държавата финансира познавателните книжки и за децата, които са на 5 и 6 години.Промените са пряко свързани с политиката на Министерството на образованието и науката за всеобхватно, достъпно и качествено предучилищно образование, посочват от ведомството. 

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Баскетбол София
Частни уроци по висша Математика Варна
Курс по Английски Пловдив
Курсове Козметика
Английски език в София
Уроци по Рисуване София
Курсове по Италиански Бургас
Уроци по Английски език онлайн
Обучение по Френски език
Индивидуални тренировки по Зумба в Пловдив
Уроци Немски
Школа по Английски език Люлин
Английски b2
Индивидуални уроци по Немски език Варна
Зумба танци youtube
Народни танци за деца в Младост
Гръцки език София
Уроци по Плуване Русе
Курс по Гръцки Варна
Курсове по Немски Варна
Уроци по Математика Варна
Клуб за Народни танци
Школи по Народни танци София Люлин
Балетни школи в Стара Загора
Учител по Химия
Задачи по Математика
Народни танци за деца
Частни детски градини Красно село
Частни уроци по Математика Пазарджик
Ноти за Пиано за деца
Олимпиада География
Стандартни танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ