+ Предложи новина
26.02.2018

Отново нови правила за риема на софийските първолаци

Отново нови правила за риема на софийските първолаци

  От есента бъдещите първокласници в София ще бъдат приемани по нови критерии. Вчера Столичният общински съвет прие промяна в Наредбата за прием в първи клас. Основният критерий, на който трябва да отговарят бъдещите първолаци, е т.нар. уседналост. Той е разделен на 4 групи. Първа група дава най-голямо предимство на децата, които поне три години имат постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището. Втора група се отнася за деца, живели над 1 година в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е променен през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението. Трета група са деца, които са живели в прилежащия район на училището, но адресът им е бил променен през последната 1 година преди подаване на заявлението. Ако постоянният/настоящият адрес на детето е променян през последните над 3 години, от 1 до 3 години или през последната 1 година преди подаване на заявлението, но промяната попада в границите на прилежащия район на училището, се ползва по-благоприятната за ученика група. В четвърта група попадат деца, които са с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

 8 допълнителни критерия са предвидени в случите, когато броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием. Най-много точки получават децата, които имат брат или сестра в същото училище - 22 т. Дете с трайни увреждания над 50% получава 6 т. По 5 т. получава: дете с двама починали родители, дете, което живее в семейство с три и повече деца, и дете с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището. Децата, които са завършили подготвителна група в избраното училище, получават 4 т., при един починал родител - 3 т., и дете, отглеждано в приемно семейство или семейство на роднини и близки, както и дете с един неизвестен родител и осиновено дете - 1 т.

 С новите правила за прием в първи клас отпадат критериите за адрес на месторабота на един от родителите в границите на определената за училището прилежаща територия и за адрес на месторабота на един от родителите в административния район на училището. "Това, което беше особено важно, е, че се намери решение за въпроса с многодетните семейства. Те получиха сериозен бонус за приемането и решихме най-важния въпрос при записано първо дете - къде отива второто. Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо - също", коментира зам.-кметът Тодор Чобанов. Според него механизмът, който е разработен, е много, много по-работещ от миналогодишния.

 Съветниците промениха и наредбата за прием в детските градини в София, около която в последните седмици възникнаха редица скандали. "Най-съществената промяна е, че за разлика от досегашния регламент, който водеше до записване на деца със специални образователни потребности и хронични заболявания извън системата за публичен прием, сега реално всички деца ще трябва да кандидатстват в системата за публичен прием, което съм убеден, е една добра процедура. Скоро ще видим и резултатите от нея", обясни Чобанов. В групите вече ще се приемат по 5 деца с хронични заболявания и 3 със специални потребности. Според приетата наредба към осемте социални критерия за прием в детска градина, действащи при сегашната наредба, са добавени още два, всеки от които носи на дете по още 1 точка. Те са, ако в семейството има и друго дете, което посещава същата детска градина или подготвителна група в училището и ако кандидатстващото зa място дете има разлика до две години с друго дете от семейството.

 На въпрос предвижда ли се ограничение на броя на децата в групите, където са повече, за да се преустанови допълнителният прием, Чобанов отговори, че в около 25% от детските градини броят е над това, което е обявено като регламент, но същевременно няма отказ от държавата да финансира такива групи. Освен това средната посещаемост реално била много по-ниска - например сега в грипния сезон в групите имало по 10-12 деца.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска ясла София Лагера
Йога начинаещи
Частни уроци по Български език Пловдив
Индивидуални уроци по Тенис
Как да уча Английски
Уроци по Химия за Медицина
Руска школа по Пиано
Курс Италиански Пловдив
Школа за Народни танци луди млади
Уроци по Китара в София
Народни танци в детската градина
Латино танци за начинаещи
Китари за деца
Изучаване на Немски онлайн
Курсове за Козметика
Курсове по Английски в Малта
Испански танци
Футболни клубове
Курс Руски език София
Тренировка по Футбол
Обучение по Френски език
Учене на Английски език
Школа по Английски език Стара Загора
Народни танци София Студентски град
Урок по Английски за деца
Курсове Немски език Пловдив
Гръцки език начинаещи
Индивидуални уроци по Арабски език
Частни уроци по Математика Пловдив
Обучение Италиански език
Частни уроци по Биология Смолян
Учител по Математика Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ