+ Предложи новина
14.02.2020

Отлив на студенти по технически специалности заради лош успех по математика в клас?

 Рейтинговата система промени стимулите и политиката на университетите. И това го виждаме във всичко. Миналата година успяхме на негова база да намалим с 20 000 приема, тази година ще има специалности с 80% намаление. И успяхме да постигнем това на база надеждната информация в рейтинга, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на церемонията за връчване на наградите на българските университети според техния рейтинг, известно и като академичните Оскари. 

 Системите на висшето образование обаче не само в България не могат да отговорят на скоростта на промените, добави министърът. За първи път от 100 години имаме промяна във висшето образование и да си първи в България вече не е достатъчно. Фундаменталната промяна е как учим, това че образованието няма да е билет само за една професия и трябва широка база за надграждане през целия живот. Обнадежден съм, че кметовете вече не говорят само за инфраструктурата, а за бъдещето и как ще станат високоразвити центрове, а това няма как да стане без партньорство с висшите училища, заяви още Вълчев.

 Следващите години нито един университет няма да има достатъчно преподаватели, за да предложи качествено образование. Това може да стане само, ако са свързани в мрежи - национални и най-вече европейски, добави министърът на образованието. Предимствата на България в следващите 30 години могат да са в образованието и високите технологии, но без висшите училища няма да можем да се справим, каза още Вълчев.

 С рейтинга имаме ясна представа къде сме и кой къде е силен, каза пък председателят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев. В началото не бяхме доволни от системата, но с течение на времето тя се усъвършенства и виждаме, че ползата от нея е и за студентите и за университетите, добави професорът. Всяка рейтингова система има две цели - да информира студентите и да създаде основания и доказателства за формиране на политиките в образованието, добави Георги Стойчев от консорциума, изготвил рейтингите.

 За последните пет години висшето образование се промени. Преди 5 години всеки втори студент бе в стопанско или правно направление и имахме свръхпроизводство на такива специалисти. Пет години по-късно делът на студентите в тези специалности е стигнал 37% и това намаление ще продължи и в следващите години и българското висше образование вече има европейски профил. Днес университетите произвеждат повече лекари, учители, хора на изкуството, а това са сфери, които изпитват дефицит на кадри, каза още Георги Стойчев.

 Не се увеличават обаче студентите по математика, технически науки, агронауки, констатира той. И това се дължи на ниските резултати по математика в средното образование, добави още Стойчев. Неизползван потенциал в тези направления са и жените и университетите трябва да помислят как да ги привлекат, препоръча той. Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи и първата награда на церемонията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Университетът е на първо място в 21 професионални направления.

 "За пореден път благодаря на "24 часа", че популяризира тази кауза и систематично подкрепя образованието. Вече трябва все повече да гледаме международните рейтинги, защото стремежът да се класираме високо в тях ще доведе до реформа в системата на висшето образование и да го насочим към това да е полезно за обществото. Имаме поне 10 университета, които веднага могат да подобрят мястото си в международните класации", каза проф. Герджиков.

 Ректорът на Медицинския университет проф. Виктор Златков пък получи наградата от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави всички наградени ректори. "Всички инвеститори, които каним, поставят на първо място въпросът за подготовката на кадрите. И в София е едно добро място, защото тук са най-добрите университети и креативните млади хора", заяви Фандъкова.

Официално от днес София бе класирана на трето място като европейски град на бъдещето, съобщи новина кметицата. А преди българската столица са само Лондон и Дъблин, а класацията е направена от отдела на "Файненшъл таймс" за насърчаване на инвестициите. Тя благодари на всички, които се занимават с образование в столицата, защото те са в основата на успеха на града.

Рейтинговата система ни дава политики и бъдеще. Горд съм, че МУ-София е водещият университет за медицински науки, каза проф. Златков.                   

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Руски език уроци онлайн
Уроци по История за 6 клас
Кик Бокс София Студентски град
Курсове Английски език Пазарджик
Курсове за шофьор
Курс Английски Варна
Шофьорски школи София
Курс Йога курсове
Информатика уроци
Курс по Английски език цена
Школа по танци Пловдив
Частни уроци по Математика Банкя
Учител Брейк танци
Италиански за деца
Тест по Немски a1
Школи по Английски език Бургас
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Частна детска градина София Редута
Примерна матура по География
Курсове Немски София
Курсове по Китайски език
Индивидуални уроци по География
Частни уроци по Математика Банкя
Уеб Дизайн уроци за начинаещи
Тестове по Немски език
Уроци по Физика за 8 клас
Водене на Счетоводство
Гръцки език за начинаещи и напреднали
Индивидуални уроци по Английски Бургас
Италианска граматика online
Сугестопедия Английски език
Счетоводен курс София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ