+ Предложи новина
09.05.2018

Отлично представяне на четирима млади български химици на Менделеевата олимпиада

Отлично представяне на четирима млади български химици на Менделеевата олимпиада

 Четири медала завоюваха Евгени Стателов, Петър Христов, Денислав Станчев и Камен Петров от най-престижното състезание по химия - Менделеевата олимпиада. Те се върнаха с три сребърни и един бронзов медал от Минск, а представянето им е най-доброто постижение за страната ни.

 Всеки медал от Менделеевата олимпиада носи и запазено място в най-голямото и най-престижното висше училище на Русия - Московския държавен университет “М. В.Ломоносов”. В него са завършили шестима нобелови лауреати, но момчетата най-вероятно няма да се възползват от наградата, защото “руският език е далеч от тях”. Четиримата печелят медалите в жестоката конкуренция с над 130 състезатели от 22 страни. Олимпиадата се провежда в три дни, като първият теоретичен кръг включва 8 задачи, които трябва да се решат за 5 часа. Следва втори теоретичен кръг, а последният е експериментален. Освен медалите отборът ни получи и обща специална награда, а Евгени си тръгна с признание за най-добре представил се участник в експерименталния кръг.

 За състезанието са ги подготвили преподавателите от Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова. “Те ни превеждаха задачите от руски и много ни помогнаха”, разказаха момчетата. За състезания обаче се подготвят предимно сами, като решават задачи от сборници и интернет. Това е второ участие на Петър в Менделеевата олимпиада, като през миналата година отново е завоювал сребърен медал. “Теоретичните кръгове тази година бяха много по-трудни от миналата”, твърди Петър. “Човек винаги може повече, но аз съм доволен от представянето си”, добавя с усмивка момчето. За него това е 5-о международно състезание. Петър е в 12-и клас в СМГ и вече е приет в Станфордския университет. Запален е по изкуството и ходи на уроци по рисуване . “Не се концентрираме само върху химията, както си мислят повечето хора. Правим нормални неща, излизаме с приятели и се забавляваме”, казва още Петър. Избира химията, защото от 5-и клас е в СМГ. “Възпитан съм в по-аналитичен начин на мислене”, разказа момчето.

 Евгени също носи сребро и получава най-много точки в теоретичния кръг. Той е 11-и клас в ЕГ- Пловдив, а по химията се пали още в 7-и. Това е второ международно състезание за него, но за първи път постига толкова висок резултат. Споделя, че все още се колебае за Московския университет, защото не може с лека ръка да отхвърли такава възможност.

 Камен все още не е решил с какво ще се занимава занапред. Той е в 11-и клас в НПМГ- София. В подготовката му със задачите освен класната му помага и бивш възпитаник на училището - Цветелин. Със сребърно отличие си тръгна и Денислав. Той е ученик в 12-и клас в Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. “Започнах с химията още от 7-и клас, след като се явих на олимпиада, а на областния кръг изкарах висока оценка и оттогава се запалих”, казва Денислав. Голям принос за постиженията му има г-жа Константинова.

 Органичната химия е страстта за Петър и Камен. Интересен е механизмът и как реагират съответните реагенти и се получават продукти, разказва Камен. “При мен е по-скоро експериментът. Много ми харесва да правя опити, при които получаваш вещество, а се опитваш поразлични начини добивът от тях да стане възможно най-много, за да има добра ефективност”, казва Евгени. Предизвикателството да решава задачи е любимата част от химията за Денислав.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ