+ Предложи новина
02.09.2015

Отделени са 20 млн. лв. за увеличение на учителските заплати в средното образование

Отделени са 20 млн. лв. за увеличение на учителските заплати в средното образование

  Заплатите на учителите ще бъдат повишени от октомври, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Русе във вторник. За целта финансовият министър Владислав Горанов обещал да предостави допълнително 20 млн. лв. за средното образование. Това станало на среща късно вечерта в понеделник, в който участвала и Янка Такева,  председател на Синдиката на българските учители. С обещаните средства ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие на тази година - т.е. от октомври, обясни Димитров.

 Тепърва предстои да стане ясно с колко ще се вдигнат трудовите възнаграждения на учителите. Със седем-осем процента може да нараснат заплатите на работещите в средното образование, ако тези 20 млн. лева се разпределят поравно, обясни президентът на КНСБ. Ако те се насочат само към педагогическия персонал, каквато била една от идеите, работните възнаграждения могат да се повишат и с около 10 процента.

"Това зависи обаче от механизма, който ще трябва да бъде договорен в следващите две седмици с Министерството на образованието и със Синдиката на българските учители. Наша битка през последните няколко месеца е да покажем, че има нужда и възможност от бюджета да се отделят средства за големите системи, където се очаква заплатите да растат", каза Димитров.

Източник: www.mediapool.bg

Оценка 4.88 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ