+ Предложи новина
16.12.2021

От юли догодина учебниците за всички ученици стават безплатни

 Учебниците за всички ученици от 1 до 12 клас трябва да станат безплатни от юли 2022 г. според подписаното коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" и БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". В момента учебниците от 8 клас до края на гимназиалния курс са платени.

 В коалиционното споразумение се предвижда още ограничаване броя учебниците по предмет за всеки клас, като по време на разговорите стана дума за таван от 1 или максимум 2 варианта. Ще бъде улеснен достъпът на външни специалисти по определени учебни дисциплини в училищата.

 В социалната сфера се предвижда отмяна на таксата за ползване на детски ясли и градини от януари 2022 г. Също от началото на 2022 г. ще бъде въведена месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от линията на бедност. За второто шестмесечие на 2022 г. се отлага вдигането на максималния осигурителен доход над 3000 лв. Темата предизвика спор с ИТ сектора, чието основно възражение бе краткото време за въвеждане на мярката. Очаква се след повишението таванът да се покачи до около 3400 лв.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.93 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ