+ Предложи новина
03.06.2017

От есента ще има повече средства за учителите, работещи с проблемни деца

От есента ще има повече средства за учителите, работещи с проблемни деца

  Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че на учителите се пада основната задача учениците им да овладеят българския език и особено в етнически смесените райони. Това той каза по време на посещението си в Кърджали. Вълчев подчерта, че изучаването на българския език е заложено в достатъчна степен в образователните програми, а за децата, за които той не е майчин, е ключово обучението им да започне още в предучилищна възраст, те да бъдат обхванати още в детските градини. Той посочи, че основната част от работата я вършат част от учителите, а в училището има достатъчно часове в учебния план. 

  „По проекта „Твоят час“ финансираме обучение за преодоляване на образователните трудности, като основната част от групите са сформирани именно за справяне с проблемите по български език. Така, че натрупването на педагогически усилия трябва да гарантира достигането на общо-образователния минимум. Основната роля за доброто овладяване на българския език е на учителите, те са тези, които могат да компенсират трудностите. По-добрата работа на детските градини, на училищата и учителите е рецептата за справянето с този проблем, обхващането на децата още в градините, задържането им в системата, това е най-важното, а учителите трябва да бъдат мотивирани“, коментира министърът. Той заяви, че от началото на следващата бюджетна година ще има промяна в делегираното финансиране, този ангажимент фигурира и в управленската програма на правителството, и в приоритетите на Министерството на образованието. През септември – октомври ще бъдат предложени промените в Закона за предучилищното и училищното образование в частта за финансирането.

 „Промените ще бъдат основно по отношение на разпределителния механизъм в системата. От една страна, той трябва да осигури справедливост в разпределението на средствата, училищата да имат относително равни условия за обезпечаване на учебния процес. Разбира се, по-големите училища трябва да получават повече средства. Но вече се предвижда това да зависи и от други фактори, не само от броя на учениците. Отделно от това механизмът ще бъде надграден със средства, които да изравнят възможностите на училищата да привличат преподаватели, защото е факт, че в по-малките и отдалечени населени места, и в детските градини и училища с голяма концентрация на деца от рискови групи, това е трудно. Точно тези заведения ще получат повече средства, за да могат учителите в тях да бъдат компенсирани заради работата си с проблемните деца“, допълни Красимир Вълчев.

 Преди да пристигне в Кърджали, той преряза лентата на реновирания корпус за практическо обучение по готварство и ресторантьорство в ПГ по Туризъм и хранително-вкусова промишленост „Св.Св. Кирил и Методий” в Момчилград. По-късно в залата на Бизнес-инкубатора в областния град той се срещна с директорите на детските градини и училищата от региона, с общинските кметове. Присъстват зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев. Срещата продължава, тя е закрита за журналисти.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци начинаещи
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Online уроци по Рисуване
Фризьорски курс Хасково
Как да научим Английски бързо
Уроци по Испански Варна
Курсове Маникюр цени
Курсове по Руски език за начинаещи
Йога курсове
Уроци по Китара за начинаещи
Зумба София
Курс по Френски език
Курсове за Компютърна грамотност
Примерна матура по География
Френски език начинаещи
Индивидуални уроци по Английски Бургас
Салса танцово студио
Тестове по Немски език
Школа за Хип Хоп танци София
Частни уроци по БЕЛ
Обучение по Немски
Подготовка за матура по Английски език
Школа Джаз танци
Немски за деца онлайн
Частна детска градина София Бъкстон
Курсове Счетоводство Русе
Уроци Математика
Уроци по Плуване за деца на 3 години
Уроци Английски онлайн
Подготовка за матура по Английски език
Народни хора клубове
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ