+ Предложи новина
09.03.2018

От есента 200 000 деца ще имат ученически шкафчета

От есента 200 000 деца ще имат ученически шкафчета

  Държавата ще отдели близо 3 милиона лева за закупуването на ученически шкафчета за 200 000 деца в основните училища. Това информира министърът на образованието и науката Красимир Велчев в писмен отговор на депутатски въпрос относно предприетите от МОН мерки за олекотяване на ученическите раници. Издателствата вече имат възможност да отпечатват учебниците на т.нар. обемна хартия, която е олекотена, припомня министърът. Мярката е заложена с промени в наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН.

 Учебниците от I до VII клас, които са с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват на две части. Това обаче ще бъде възможно след като изтече съответния тригодишен период за безвъзмездно ползване. Държавата ще отпусне допълнителни средства за електронни варианти на учебниците, достъпът до които ще става през специализиран портал в интернет. Учебното съдържание в него ще бъде публикувано до края на месец април.

 Предвижда се поставянето на ученически шкафчета с пари от бюджета по националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”. Шкафчета ще бъдат закупени за 200 000 ученици от първи до седми клас в държавни и общински училища. В тях децата ще съхраняват учебниците, помагалата и всички необходими за учебния процес вещи, за да не ги носят със себе си в къщи. Класираните училища трябва да закупят шкафчетата до 15 септември, като за целта ще бъдат отпуснати 2 900 000 лева.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ