От следващата учебна година редовното обучение в УХТ вероятно ще бъде комбинирано с елементи на дистанционната форма, съобщи ректорът проф. Кольо Динков. Идеята е да се намалят теоретичните лекции, които изискват присъствие. Част от материала ще е на разположение на студентите в онлайн платформа и те ще го теглят у дома. Остават обаче упражненията във вуза. Не може в инженерни специалности подготовката да е изцяло дистанционна поради практическата насоченост, обясни ректорът.
Комбинирането на двете форми вече е отчетено като удачно при апробация със задочниците през февруари. През втория семестър ще има още една, а наесен се очаква схемата да се приложи и за редовните. В платформата вече са качени над 600 лекции, упражнения, тестове, помагала. Следващата учебна година ще стартира и с изцяло обновени учебни планове за магистри и бакалаври. Заради предпочитанията на бизнеса към специалисти с по-широка подготовка вузът е променил структурата на някои специалности, така че да включват повече специализации. Базовата подготовка ще е еднаква за всички студенти в даденото направление през първите 2 г., а тесен профил ще се избира в трети курс. Така например в специалност „Технология и качество на храните” в последните 2 години ще може да се избере специализиране в областта на месото и рибата, млякото и млечните продукти или пък на плодове и зеленчуци.
Който запише „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, след базовата подготовка ще може да специализира в посока зърнени, фуражни, хлебни и сладкарски изделия, да предпочете захарни изделия и нишесте или пък да се насочи към мазнини, етерични масла, парфюмерия и козметика. Четвърта специализация в тази специалност е тютюн и тютюневи изделия. В „Анализ и контрол на хранителните продукти” се добавя и фокус екология, а възможните специализации там са: анализ и контрол на храните, химия и микробиология, екология и контрол при производството на храни.
От предстоящата учебна година УХТ ще има бакалавърски програми на френски и английски език, разчитайки чрез тях да привлече чужденци в атрактивни специалности като "Храни, хранене и диетика" и "Технология и дизайн на храни и ароматни продукти". Обсъжда се и двустранно споразумение с Казахстан за обучение на студенти на руски език и издаване на двойни дипломи.
Междувременно университетът рекламира програмите си сред наши сънародници в Украйна и Молдова, които да пратят децата си да следват под тепетата по държавната спогодба, която тази година разшири периметъра си.
Източник: www.marica.bg