+ Предложи статия
15.03.2017

От догодина УХТ в Пловдив въвежда дистанционна форма на обучение

От догодина УХТ в Пловдив въвежда дистанционна форма на обучение

  От следващата учебна година редовното обучение в УХТ вероятно ще бъде комбинирано с елементи на дистанционната форма, съобщи ректорът проф. Кольо Динков. Идеята е да се намалят  теоретичните лекции, които изискват присъствие. Част от материала ще е на разположение на студентите в онлайн платформа и те ще го теглят у дома. Остават обаче упражненията във вуза. Не може в инженерни специалности подготовката да е изцяло дистанционна поради практическата насоченост, обясни ректорът.

 Комбинирането на двете форми  вече е отчетено като удачно при апробация със задочниците през февруари. През втория семестър ще има още една, а наесен се очаква схемата да се приложи и за редовните. В платформата вече са качени над 600 лекции, упражнения, тестове, помагала. Следващата учебна година ще стартира и с изцяло обновени учебни планове за магистри и бакалаври. Заради предпочитанията на бизнеса към специалисти с по-широка подготовка вузът е променил структурата на някои специалности, така че да включват повече специализации.  Базовата подготовка ще е еднаква за всички студенти в даденото направление през първите 2 г., а тесен профил ще се избира в трети курс. Така например в специалност „Технология и качество на храните”  в последните 2 години ще може да се избере  специализиране в областта на месото и рибата, млякото и млечните продукти или пък на плодове и зеленчуци.

 Който запише „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, след базовата подготовка ще може да специализира в посока зърнени, фуражни, хлебни и сладкарски изделия, да предпочете захарни изделия и нишесте или пък да се насочи към мазнини, етерични масла, парфюмерия и козметика. Четвърта специализация в тази специалност  е тютюн и тютюневи изделия. В „Анализ и контрол на хранителните продукти” се добавя и фокус екология, а възможните специализации там са: анализ и контрол на храните, химия и микробиология, екология и контрол при производството на храни.

 От предстоящата учебна година УХТ ще има бакалавърски програми на френски и английски език, разчитайки чрез тях да привлече чужденци в атрактивни специалности като "Храни, хранене и диетика" и "Технология и дизайн  на храни и ароматни продукти". Обсъжда се и двустранно споразумение с Казахстан за обучение на студенти на руски език и издаване на двойни дипломи.

 Междувременно университетът рекламира програмите си сред наши сънародници в Украйна и Молдова, които да пратят децата си да следват под тепетата по държавната спогодба, която тази година разшири периметъра си.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ