+ Предложи новина
05.12.2016

От догодина приемът на първолаци в Пловдив ще се регулира от електронна система

От догодина приемът на първолаци в Пловдив ще се регулира от електронна система

  От следващата година приемът на първолаци в Пловдив ще се регулира от електронна система, както това става сега в забавачките. Заявленията от родителите ще се приемат по интернет, а класирането ще бъде на три тура. Подготвената от общината проектонаредба по темата ще бъде внесена за обсъждане в местния парламент, като се очаква съветниците да я гласуват до края на декември. Промяната цели с използването на модерни технологии родителите да бъдат улеснени и по-добре информирани, а организацията по приема на първолаци да стане по-ефективна, съобщиха от градската администрация. 

 Желанието на родителите къде да учи детето им ще е най-важният критерий при изготвянето на класирането. За близо 90 на сто от училищата в града има места за всички мераклии, сочат данните на общината. За тези учебни заведения другите предвидени критерии няма да имат голяма тежест. Там, където желаещите са повече от местата, пък се предлага основното предимство да е за живеещите по настоящ адрес в близост до училището. За тази цел са оформени райони за всяко школо. След тях ще се предпочитат хлапета от районите, граничещи с този на желаното учебно заведение, а накрая ще се класират и деца с адрес извън територията на общината. По-ранното подаване на заявления за кандидатстване няма да е от значение, твърдят вносителите на наредбата. Важен ще е само крайният срок за подаването на заявленията, който ще е вероятно до последните дни на май.

 Предвижда се първото класиране да е най-рано в началото на юни, когато децата ще са получили удостоверенията си за завършена подготвителна група.  От сайта на системата родителите ще получават подробна информация за свободните места, за вида на целодневната организация на обучение, за начина на организиране на обедното хранене на децата, за изучаваните в училището чужди езици. Това ще им помогне да направят информиран избор, като посочат до пет желани училища. Електронната система за кандидатстване ще дава възможност и за преподреждане на желанията и за своевременно получаване на резултатите от всяко класиране. За семейства, които нямат интернет, е предвиден вариант и за подаване на заявления на хартиен носител в училищата, които са им първо желание. В тези случаи данните ще се качват в системата от училищата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски език Пловдив
Уроци по Химия София
Курсове по Фризьорство
Немски онлайн
Матура за 7 клас по Математика 2013
Курс по Информатика
Online уроци по Руски
Английски език онлайн
Летни уроци по Английски
Математика за 3 клас
Уроци за матура по Български език
История 6 клас
Частни уроци по Математика София Младост
История на българската Литература
Школа Латино танци
Спорт за деца Варна
Немски за начинаещи онлайн
Българска Йога
Школи по Английски език в Люлин
Частни уроци по Математика Стара Загора
Йога Лозенец
Курс по Италиански онлайн
Ниво b1 Английски език
Пилатес упражнение техника
Граматика по Английски език
Руски език падежи
Тест Английски език
Уроци по Английски език Овча Купел
Как да научим Немски език
Vimeo уроци по Английски
Частни уроци по Математика Бургас
Уроци по Български език и Литература
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ