+ Предложи новина
11.11.2015

От догодина намаляват лятната ваканция

От догодина намаляват лятната ваканция

  Училищната автономия е главна цел в новия закон за образованието, каза зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Всяка гимназия вече сама ще решава кои предмети да бъдат профилирани и да се изучават разширено в програмата. Това създава риск за учениците в 10-ти клас, на които може да се наложи да кандидатстват повторно в друго училище. Проблемът идва от там, че ако ученик в 11-ти клас  реши, че иска да кандидатства с география, но гимназията, в която учи няма такъв профил, той има няколко опции - ако и други негови съученици искат да учат география, те могат да създадат група от над 10 човека, която да се обучава под формата на разширена подготовка с разрешението на училищното ръководство. Но ако не може да се сформира такава група, ученикът или трябва да отиде в друго училище, където има профил география, или да се подготвя с частни уроци. Тази ситуация може да предизвика проблем в малките населени места, където няма голям избор на гимназии с различни профили.

 Друга промяна в учебния е план е намаляването на часовете по биология, информационни науки, изобразително изкуство и спорт. Часовете по физическо се редуцират с 1 час седмично в начален (3-ти и 4-ти клас) и в прогимназиален етап (5-ти и 6-ти клас). Най-много часове ще има по чужд език, математика и български.

 Относно въпроса ще се намали ли лятната ваканция на учениците, заместник-министърът заяви, че те подкрепят идеята за по-кратка лятна ваканция, за сметка на по-чести почивки през годината. Първата стъпка към новата промяна е удължаването на междусрочната ваканция на учениците през тази учебна година. От догодина се предвижда намаляването на лятната почивка.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ