+ Предложи новина
16.02.2017

От догодина без паралелка по програмиране в Математическата гимназия в Пловдив

От догодина без паралелка по програмиране в Математическата гимназия в Пловдив

  Регионалното управление по образование в Пловдив не позволи на Математическата гимназия да сформира догодина паралелка за приложни програмисти. В същото време е одобрен прием по тази нова за страната специалност в 3 професионални гимназии - Механото, Професионалната гимназия по електроника и електротехника и ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот.  

 Причината е, че по новия закон не може профилирана гимназия да подготвя по специалност, която съществува и в професионално училище в същата община, обясни старши експертът от РУО Румен Радев. По тази причина прием ще има в другите три учебни заведения, а в Математическата остава специалността „Системно програмиране”. Даже е решено вместо една паралелка да има две - втората ще е за сметка на миналогодишната със засилено изучаване на математика и френски език. При положение че имаме подкрепа на много по-високо ниво, малко е нелепо РУО да не ни позволява да обучаваме по тази специалност, но трябва да се спази буквата на закона, коментира директорът на гимназията Ивайло Старибратов, който в момента е в отпуск, но остава ангажиран с школските дела. Той успокои, че това няма да е прът в колелото на неговите по-дългосрочни планове Математическата да готви IT специалисти със средно образование, за каквито изпитват дефицит фирмите от бранша. Още не е утвърден учебният план за специалност „Приложно програмиране”, но се очаква  той да е ориентиран повече към практиката, докато „Системно програмиране” ще дава малко по-високо ниво на теоретичните знания. В същото време предлагаме и достатъчно възможности за стаж, за да имат нашите възпитаници и практическите умения, добави Старибратов.  

 Друг парадокс в план-приема, който бе одобрен вчера от РУО и постоянната комисия по заетостта в Областната управа, е разкриването на специалност „Фризьорство” в Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил - при положение че до момента лидер в обучението в тази сфера е ПГ „Анна Май”. По закон обаче тук няма противоречие, тъй като и двете училища са професионални. Паралелките са заложени, а интересът на децата ще определи къде наистина да се реализира прием. Съществува обаче риск желаещите да се разпилеят и в крайна сметка и в двете учебни заведения да не се събере минималният брой кандидати, което да доведе до закриване на паралелки и на двете места.

 За първи път ПГАСГ „Арх. Камен Петков” разкрива специалност „Архитектурна реставрация”, в която ще готви кадри с професия техник-реставратор. Подкрепена е от Камарата на архитектите и Регионалната занаятчийска камара. Друга нова специалност е „Технология на хомеопатичните и фитопродукти”  в Професионалната гимназия по хранителни техники и технологии. Приемът там се обявява с рамо от УХТ, Асоциацията по парфюмерия и козметика и фирма „Розаимпекс”.

 В ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово ще приемат ученици, които да готвят за екскурзоводи. А паралелка за офис мениджъри със специалност „Бизнес администрация” отварят в Професионалната селскостопанска гимназия. Ако разчетите бъдат одобрени и от МОН, догодина в областта ще има 5 дуални  паралелки. В ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград ще е от две половинки - по специалностите „Мехатроника” и  „Електрообзавеждане на производството”. В Дървото ще е по мебелно производство.

 В Автото ПИМК ще осигури работни места на ученици, които искат да учат автотранспортна техника. Механото ще готви по дуалната схема кадри в две специалности - „Приложно програмиране” и „Машини и съоръжения с цифрово-програмно управление”.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ