+ Предложи новина
31.07.2020

От „Амалипе“ искат устройства за всички деца при преминаване към онлайн обучение

 Да се създаде училищен фонд с устройства, които да се предоставят на учениците при нужда от преминаване от присъствена към дистанционна форма на обучение в електронна среда. Това предлага Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Нужният финансов ресурс може да бъде осигурен по програма „Подкрепа за успех“, средствата по която включват хонорари за учителите и разходи за материали. Ако МОН позволи включването и на таблети сред материалите, ще има средства за купуване на устройства, заяви председателят на организацията Деян Колев. Той припомни, че такава възможност вече е била дадена по програма „Образование на утрешния ден“, но по нея парите са много по-малко.

 Устройствата от фонда ще се водят на училището, ще се дават при нужда и ще се връщат  при възстановяване на присъствената форма, обясни още Колев. Той припомни, че в месеците с дистанционно обучение през втория учебен срок на тази учебна година „Амалипе“ поде своя акция „Стара техника за ново начало“, която осигури 800 устройства за деца от 70 училища в цялата страна.

 Предложението за училищния фонд за подкрепа на ученици без свързаност дойде по време на XIII национална педагогическа конференция, която тази година е на тема „Дистанционното обучение в мултикултурна среда“. За първи път тя се провежда онлайн с техническата подкрепа на Великотърновския университет. Освен, че така се намаляват рисковете в условията на пандемия и разходите, различният формат позволи и включване на повече участници – над 300, сред които има и представители на училища в чужбина. От кабинета си в МОН в реално време се присъедини и министърът на образованието Красимир Вълчев.

 На конференцията бяха представени и резултатите от проучване на „Амалипе“ как се е случило до момента дистанционното обучение в училища с деца от различни етнически групи. Изследването обхваща 150 училища от мрежата с около 300 учебни заведения с ученици от уязвими групи, обхванати по програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“. Сондажите са направени на два пъти – в началото на кризата през март, когато затвориха училищата, и през юни.

 През  тези 3 месеца се е удвоил броят на обхванатите в дистанционното обучение, но все още има много неприобщени и не е достигнато нивото на участие при присъствена форма, каза Деян Колев. 84% от училищата са имали онлайн уроци, като за 55 на сто те са дублирали учебната програма за деня с часове по всеки предмет. В над 90% от анкетираните учебни заведения учителите имат умения за работа в електронна среда. Основен проблем обаче остава липсата на устройства и интернет за голяма група от децата. Изследването показва, че в 20% от учебните заведения 9 от 10 деца имат устройства. На другия полюс са 12%, в които над ¾ от децата не разполагат с техника, което прави невъзможно онлайн обучението. В най-голямата група са училищата, в които между ¼ и ¾ нямат устройства. Това кара учебните заведения с деца от уязвими групи да комбинират синхронни и асинхронни методи, но ефектът невинаги съответства на положените усилия.

 По места учители и директори са намерили и решения, които сработват в тяхната конкретна ситуация и среда. Медиатор например превърнал дома си в отворен офис, в който деца и родители идвали за материали, обучение и помощ. Другаде били създадени Скайп групи. В ОбУ „Христо Ботев“ в монтанското село Долни Цибър пък използвали възможностите на съществуващата школска телевизия, която се прави от децата. Вместо обичайните програми, започнало излъчване на видеоуроци, подготвяни от учителите с участието на най-будните деца. Преподавател по практика пък направил учебна кухня в дома си, от която предавал на живо.

 Допитването показва още, че според 53 на сто от запитаните директори родителите са станали по-ангажирани по време на дистанционното обучение в кризата. В същото време 12% смятат, че семействата са демонстрирали по-голяма безотговорност. По отношение на мотивацията на учениците 34% от директорите казват, че няма промяна, според 21 на сто тя се е повишила, а според 28% децата дори са още по-демотивирани.

 Освен създаване на училищни фондове с устройства, „Амалипе“ препоръчва да продължи усилено работата на медиаторите на терен. 73% от запитаните директори са категорични, че те са оказали голяма подкрепа чрез носенето на материали по къщите и помощ за работа с платформите, в писане на домашни и обясняване на уроци. Това са на практика всички школски шефове от извадката, в чиито училища има медиатор.

 Повечето са назначени по програма „Подкрепа за успех“, която обаче приключва след година. От „Амалипе“ настояват да се осигури устойчива заетост след това, да се обучат медиаторите  как да помагат при обучение от разстояние в  електронна среда, а възнаграждението им да се увеличи  с 20% от сегашния размер, който е минималната работна заплата. Почти във всички училища, където е имало проблеми с обхвата на децата в онлайн обучението, след това по „Подкрепа за успех“ са се провели присъствени занимания в клас. От „Амалипе“ настояват и занапред да има  форми за наваксване, ако се наложи преминаване от работа в училище към обучение у дома през интернет. Искат също  при обучение от разстояние в електронна среда да има регламенти за работа и с децата, които не са онлайн, както и да се създават електронни ресурси за интеркултурно образование - с цел запазване на идентичността и но постигане на толерантност.

 Участниците в конференцията призоваха и да се активизира отново работата по механизма за обхват, която бе възпрепятствана в периода с най-строги мерки. Много семейства са се върнали от чужбина и сега е важно децата им наесен да са записани в училище, каза Колев.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога центровеит курсове за начинаещи
Курсове по Немски език
Курсове по Финанси
Курсове по Бизнес Английски
Английски език курс
Матура по Английски
Курс Маникюр
Частни уроци по Английски език София
Интензивни курсове по Английски София
Курсове по Италиански език София
Онлайн Испански
Народни танци София Студентски град
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Курс по Английски език София
Тренировки Бокс
Курсове Масаж
Интензивни курсове по Английски език
Фризьори София
Английски за начинаещи онлайн
Уроци по Пиано за деца София
Английски език в София
Народни танци за деца в Бургас
Индивидуални уроци по Испански
Китайски език онлайн
Индивидуални уроци по Италиански
Уроци по Френски език за начинаещи
Текстове на Английски
Курсове по Английски език Пловдив
Уроци по Математика център
Йога в София
Информатика уроци
Народни танци София център начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ