+ Предложи новина
14.12.2016

От 2017 г. приемът след 8-и клас отпада

От 2017 г. приемът след 8-и клас отпада

  От 2017 г. приемът след 8-и клас отпада. Поради това всички около 58 хиляди ученици, които завършват седми клас догодина, трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори ако искат да останат в същото училище. Това стана ясно от думи на шефа на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева вчера. Тя разтълкува някои заложени в новия училищен закон промени в отговор на многобройни питания на родители. Според новия закон основното образование вече приключва в края на седми, а не в осми клас. Поради това в края на тази учебна година диплома за основно образование ще получат както седмокласниците, така и осмокласниците, които не са влезли в гимназия тази есен (около 27 хил.). Това е и причината за отпадането на приема след осми клас. Така всички ученици, които завършат седми клас, вече ще трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори и ако искат да останат в същото училище. Досега след седми клас кандидатстваха само децата, които искат да учат в профилирани езикови, математически и природоматематически гимназии.

 "От това лято кандидатстването и приемът ще стават на базата на точки от два балообразуващи предмета и от резултатите от изпитите за националното външно оценяване", обясни Кастрева в парламента, където участва в Лидерската академия за училищни директори. Максималният брой на точките при балообразуването вече няма да е 36, а 500 ( тъй като резултатите от НВО вече ще са в точки, а не в оценки). 400 от тях идват като обобщен резултат от националното външно оценяване по български език и по математика, а 100 - от два балообразуващи предмета от дипломата. Максималният брой точки, които ученик може да изкара на един от двата изпита, е 100, но директорите ще преценяват дали да утроят броя точки от единия от двата теста, или да удвоят точките и от двата изпита. Балообразуващите предмети са два и отново ще се определят от директорите, като се очаква най-често те да бъдат български език и литература и математика, както е и в момента. Годишните оценки ще бъдат превръщани в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15.

 От думите на Кастрева се разбра, че само седмокласниците, които имат двойка по някой от изучаваните предмети, няма да могат да кандидатстват, тъй като ще трябва да повтарят класа. Учениците обаче ще имат шансове, дори ако имат двойки на външното оценяване, но имат тройки по двата балообразуващи предмета.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ