+ Предложи новина
14.09.2015

От 2016 г. зрелостниците ще решават теста на матурата поетапно

От 2016 г. зрелостниците ще решават теста на матурата поетапно

  Матурата вече ще бъде разделена на модули на принципа "две в едно". Просветното ведомство предлага тези промени в изпитния тест като мярка срещу подсказване, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева по време на съвещанието на директорите на училища в столицата. Те ще бъдат записани в заповедта на просветния министър Тодор Танев за организация и провеждане на изпитите. В момента целият тест се дава на учениците в началото на изпита и те имат четири часа, за да го решат. Заради това става възможно въпросите да бъдат изнасяни и след час верните отговори да се разпращат на ученици с sms. МОН смята да промени това, като раздели въпросите на отделни модули по модела, по който сега се работи на изпита в седми клас. Новата "порция" въпроси ще се дава на учениците, едва когато са приключили с решаването на предишната. Така никой от тях няма да разполага с целия тест от самото начало и това ще пресече възможностите да бъде изнесен. Министерството обмисля в първия модул да бъдат поставени само въпросите със "затворен отговор", тоест такива, които изискват ограждане на един от посочените четири варианта за отговор. Учениците ще разполагат с определено време, за да го решат. Работна група ще посочи колко да бъде това време, но за този тип въпроси то вероятно ще бъде един час. Едва след това абитуриентите ще получат модул номер 2, в който са включени въпросите, изискващи отговорът да бъде записан от самия ученик. Такива въпроси има по всички предмети, затова разделянето "две в едно" ще може да се осъществи за всички матури.

 Все още се обмисля обаче дали тази по български език и литература да не бъде разделена на три части. Единият от вариантите е въпросите с отворен отговор да бъдат втори модул, а написването на съчинение или есе - трети. Според друг обсъждан вариант тези две части могат да бъдат събрани в един общ модул. При всички положения обаче зрелостниците няма да знаят темата на съчинението още в началото на изпита, както бе досега.

 Кастрева припомни, че от тази учебна година се въвеждат и няколко нови изпита. Единият от тях е национално външно оценяване по дигитални умения. Компютърната "матура" ще се провежда в края на X клас, когато приключва изучаването на информатика. Тази година тя бе проведена пробно, а от догодина ще важи за всички ученици. Ще има и две нови национални външни оценявания по четивна грамотност в пети и девети клас. Все още не се знае дали те ще бъдат за всички или само за част от учениците. Оценките от тези изпити ще се записват като текущи.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Информатика задачи
Тестове по Немски език а1
Частни уроци по Испански Бургас
Онлайн обучение по Английски език
Курс за Фотограф
Уроци по Математика София Дружба
Йога студио София
Английски език курс
Школа по Английски език Варна
Курс по Декупаж
Индивидуални уроци по География
Индивидуални уроци по Биология
Уроци по Немски online
Английски език ниво а1
Разговорен Английски онлайн
Гръцки език за напреднали
Икономическа География на България
Футбол тренировки
Индивидуално обучение по Английски език София
Курс Немски Варна
Тестове по Руски език
Професионални курсове по Готварство
Салса Плевен
Курсове по Фотография София
Шри Шри Йога
Йога курс Благоевград
Частни уроци по Английски Хаджи Димитър
Учител по Математика София
Зумба Фитнес София
Курсове за Ноктопластика
Български Народни песни и хора
Тест по Немски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ