+ Предложи новина
12.09.2023

От 1 октомври извинителните бележки за отсъствие на учениците стават електронни

 От 1 октомври всички хартиени извинителни бележки от лекар за отсъствие на учениците стават електронни, съобщиха министерствата на образованието, здравеопазването и електронното управление. Електронната бележка ще продължи да се издава по сегашния ред, след преглед при лекар, но данните от нея ще се насочват към електроните дневници на училищата.

 Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици. "Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед при специалист", заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

 "Електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива бележки се издават и по-важното – колко често боледуват децата", допълни той. Според него не е нужно детето да се реди отново на опашка пред лекарския кабинет, след периода на боледуване. Министърът заяви, че такова е и мнението на Българския лекарски съюз (БЛС). "Ще се обсъжда как това да стане", добави Хинков. 

 "От БЛС приветстват въвеждането на електронния медицински документ за ученици. Бихме искали такива стъпки да се случват по-често и по-бързо", каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров. На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър отговори: "Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще".

 На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Маджаров коментира: "Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. Няма да коментирам отделни случаи, ако има такива, моля, да ни бъдат съобщени".

Източник: www.vesti.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове Английски език Пазарджик
Текстове по Английски
Частни уроци по История Пловдив
Частни уроци по Литература Бургас
Курсове по Английски Онлайн
Немски език за начинаещи онлайн
Школи за Народни танци Варна
Уроци по Арабски език Варна
Учи Английски
Народни танци в Пловдив
Уроци по висша Математика Варна
Уроци по Немски език София
Йога центрове в София
Курсове за Фризьор Благоевград
Online Курсове по Английски
Частна детска ясла София Гео Милев
Народни танци в детската градина
Частни уроци по Английски език Бургас
Школи по Испански език
Пробна матура по География
Урок по Български език
Предлагам частни уроци по Френски
Курс по Английски език Варна
Уроци по Френски
Компютърни уроци
Курсове по Компютри
Пилатес в Бургас
Салса Стамболийски
Пробни матури по География
Йога упражнения видео
Уроци Хип Хоп танци
Онлайн тестове по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ