+ Предложи новина
24.03.2020

Осигуряват безплатен интернет за махалите, за да могат и ромчетата да учат

 Около 20 точки за Wi-Fi са необходими в Пловдивска област, за да достигат до всички електронни ресурси, които се използват при дистанционното обучение. Не е задължително това да стане непременно във виртуални класни стаи. Наличен интернет би позволил да се пратят материали по Вайбър или Месинджър, като така няма да се налага медиатори да кръстосват махалите.

 Регионалното управление на образованието е изпратило разчета на МОН, откъдето са поели ангажимент за преговори с мобилните оператори да се осигури свободен достъп до интернет. С приоритет ще са населени места и махали, където има висока концентрация на ученици без свързаност. Най-големи са трудностите в етномахалите, където не може да се разчита в голяма степен на подкрепа от семейството и има нисък родителски капацитет. Директорите на училищата в „Столипиново са в постоянна връзка помежду си, за да обменят опит, роден от практиката в условията на извънредна ситуация. Целта е мерки, които сработят, да се приложат и в другите училища с деца от същата общност. Засега обаче е трудно.

 В СУ „Найден Геров” например има около 1200 ученици. Първоначалното допитване показало, че едва около 200 имат свързаност. Десет учители от екипа са обучени за работа с облачните технологии, но е затруднена връзката с другата страна. Дори и семейството да има устройство, на него често няма интернет. Затова школото е създало организация да се предоставят материали на хартиен носител. Миналата седмица медиаторите ги разнасяли из махалата. Указанията на РУО са това да става с изключително внимание и с надеждни лични предпазни средства. Тъй като школото не разполага с такива, в момента медиаторите са спрели обходите и дежурят на място в училище заедно с едно техническо лице, служител на канцеларията и директора. Педагозите работят от вкъщи. Едва четирима нямат компютър или лаптоп и са в отпуск. Останалите и медиаторите се свързват по телефон, Вайбър, Фейсбук с родителите и ги приканват да отидат в училище да получат учебни материали за децата. Единици обаче откликват и действително се явяват на входа на школото, за да вземат листовете.

 Поради подобни проблеми в някои махали и населени места намеренията на МОН  засега са евентуалното отучване на учебните дни от периода на извънредното положение да не е еднакво за всички. По думите на министър Красимир Вълчев част от дистанционното обучение ще се приравни като учебни дни. Това обаче няма да важи за всички - учениците с обучителни затруднения и слаби образователни резултати ще трябва да наваксват по-дълго. Една част от тях не са обхванати в дистанционната форма, затова ще имат задължителни присъствени учебни дни, най-вероятно съботите, в началото на юли или септември.

 По данни на МОН близо 95% от училищата в страната водят пълна форма на онлайн обучение, 5 на сто частична. Около 500 учители нямат технологична възможност, но някои обучават дори по телефона. Около 5% от децата нямат устройства вкъщи, затова е препоръчана асинхронната форма за обучение, където детето не е нужно да стои пред устройствата, а материалите му се пращат.

 60% процента от материала е преподаден, затова не може да се говори за нулева учебна година. В зависимост от това докога ще продължи карантината, ще се уточняват и вариантите за отучване. Вероятно е тя да бъде удължена до Великден и тогава няма да се налагат кардинални промени. Песимистичният вариант е ваканцията да продължи до май месец, да се наложи по-голямо преструктуриране и отучване и да се стигне до изместване на датите за националните външни оценявания и ДЗИ. Това ще бъде координирано с останалите европейски държави. Обсъжда се вариант за отлагане на изпитите на седмокласниците със седмица, но има и още сценарии. Динамиката на ситуацията ще подскаже кой да се приложи.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Немски
Народни танци Пловдив за начинаещи
Уроци по Математика Обеля
Курсове Немски език Варна
Народни танци начинаещи София
Уроци по Български език за чужденци онлайн
Модерен Балет София възрастни
Онлайн уроци по Немски език
Математика за 10 клас
Интензивни курсове по Английски София
Китайски език ЮЗУ
Курсове за Маникюр и Педикюр
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Курсове по Немски език в Русе
Аз мога повече Немски език
Школа Модерен
It курсове Варна
Латино танци за възрастни София
Испански за начинаещи
Индивидуални уроци по Английски Варна
Курс по Френски език за начинаещи
Клубове за Народни танци Стара Загора
Курсове по Компютри
Курс Немски Пловдив
Тренировки по Футбол за деца в София
Курсове по Немски в София
Курсове по Рисуване за възрастни
Школа по Английски език Люлин
Уроци по аржентинско Танго
Уроци по Китара в София
Курс по Готварство
Курс по Френски Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ