Регистрирай се
+ Предложи новина
24.03.2020

Осигуряват безплатен интернет за махалите, за да могат и ромчетата да учат

 Около 20 точки за Wi-Fi са необходими в Пловдивска област, за да достигат до всички електронни ресурси, които се използват при дистанционното обучение. Не е задължително това да стане непременно във виртуални класни стаи. Наличен интернет би позволил да се пратят материали по Вайбър или Месинджър, като така няма да се налага медиатори да кръстосват махалите.

 Регионалното управление на образованието е изпратило разчета на МОН, откъдето са поели ангажимент за преговори с мобилните оператори да се осигури свободен достъп до интернет. С приоритет ще са населени места и махали, където има висока концентрация на ученици без свързаност. Най-големи са трудностите в етномахалите, където не може да се разчита в голяма степен на подкрепа от семейството и има нисък родителски капацитет. Директорите на училищата в „Столипиново са в постоянна връзка помежду си, за да обменят опит, роден от практиката в условията на извънредна ситуация. Целта е мерки, които сработят, да се приложат и в другите училища с деца от същата общност. Засега обаче е трудно.

 В СУ „Найден Геров” например има около 1200 ученици. Първоначалното допитване показало, че едва около 200 имат свързаност. Десет учители от екипа са обучени за работа с облачните технологии, но е затруднена връзката с другата страна. Дори и семейството да има устройство, на него често няма интернет. Затова школото е създало организация да се предоставят материали на хартиен носител. Миналата седмица медиаторите ги разнасяли из махалата. Указанията на РУО са това да става с изключително внимание и с надеждни лични предпазни средства. Тъй като школото не разполага с такива, в момента медиаторите са спрели обходите и дежурят на място в училище заедно с едно техническо лице, служител на канцеларията и директора. Педагозите работят от вкъщи. Едва четирима нямат компютър или лаптоп и са в отпуск. Останалите и медиаторите се свързват по телефон, Вайбър, Фейсбук с родителите и ги приканват да отидат в училище да получат учебни материали за децата. Единици обаче откликват и действително се явяват на входа на школото, за да вземат листовете.

 Поради подобни проблеми в някои махали и населени места намеренията на МОН  засега са евентуалното отучване на учебните дни от периода на извънредното положение да не е еднакво за всички. По думите на министър Красимир Вълчев част от дистанционното обучение ще се приравни като учебни дни. Това обаче няма да важи за всички - учениците с обучителни затруднения и слаби образователни резултати ще трябва да наваксват по-дълго. Една част от тях не са обхванати в дистанционната форма, затова ще имат задължителни присъствени учебни дни, най-вероятно съботите, в началото на юли или септември.

 По данни на МОН близо 95% от училищата в страната водят пълна форма на онлайн обучение, 5 на сто частична. Около 500 учители нямат технологична възможност, но някои обучават дори по телефона. Около 5% от децата нямат устройства вкъщи, затова е препоръчана асинхронната форма за обучение, където детето не е нужно да стои пред устройствата, а материалите му се пращат.

 60% процента от материала е преподаден, затова не може да се говори за нулева учебна година. В зависимост от това докога ще продължи карантината, ще се уточняват и вариантите за отучване. Вероятно е тя да бъде удължена до Великден и тогава няма да се налагат кардинални промени. Песимистичният вариант е ваканцията да продължи до май месец, да се наложи по-голямо преструктуриране и отучване и да се стигне до изместване на датите за националните външни оценявания и ДЗИ. Това ще бъде координирано с останалите европейски държави. Обсъжда се вариант за отлагане на изпитите на седмокласниците със седмица, но има и още сценарии. Динамиката на ситуацията ще подскаже кой да се приложи.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски Младост
Уроци по Математика София Дружба
Уроци по Немски онлайн
Курсове по Английски език Стара Загора
Изучаване на Немски език в Германия
Висша Математика 1
Школа по Пиано за начинаещи pdf
Курс по Английски език Стара Загора
Курсове за Маникюр Пловдив
Клуб по Спортни танци
Френски за начинаещи
Английски език online
Модерен Балет Стара Загора
Частни уроци по Математика София
Курс по Английски език
Online уроци по Френски за начинаещи
Тренировки по Футбол за деца в Стара Загора
Курсове по Руски София
Курсове по Испански
Изучаване на Италиански
Тестове за матура по География
Курсове за Фризьор Пловдив
Тренировки по Плуване София
Пилатес
Курс по Дизайн
Индивидуални уроци по Биология
Уроци по История софийски университет
Аржентинско Танго dance
Фитнес тренировки за начинаещи
Курсове по Козметика
Английски курсове
Частна детска градина София Лозенец
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ