+ Предложи новина
24.08.2016

Осигуриха финансово подпомагане на талантливите ученици. СУ защити 12 филологии

Осигуриха финансово подпомагане на талантливите ученици. СУ защити 12 филологии

  Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 83 975 лв. за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици, обучаващи се в училищата по изкуства и култура към Министерство на културата, както и за изплащане на ученици от общински училища по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Одобрени бяха и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2016 г. в размер на 55 350 лв. за изплащане на стипендии на 62 ученици в общински училища, които са придобили право на стипендия по Програмата. Целта е да бъде осигурено финансово подпомагане на талантливите ученици за поощряване на тяхното развитие и разширяване на възможностите им за изява.

 12 ще са защитените със закона специалности. Това са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика. С решението на правителството се предвижда издръжката на обучението по защитените специалности е предвидено допълнително финансиране. Според Закона за висшето образование „защитени специалности“ са тези, за които липсва заявен интерес, но съществува необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за страната, обучението е по уникална учебна програма или се осъществява само в едно държавно висше училище. Поддържането на тези специалности е и в изпълнение на задълженията на България по подписани двустранни спогодби.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ