+ Предложи новина
03.08.2015

Още в първи клас децата ще се обучават как да подават сигнали за тел. 112

Още в първи клас децата ще се обучават как да подават сигнали за тел. 112

  В детската градина хлапетата ще получат първите уроци свързани с оказване на първа долекарска помощ и защита при бедствия. Децата от трета група ще имат обучение свързано с това какво поведението трябва да имат при възникване на природно бедствие. Хлапетата от четвърта група пък ще се запознаят с телефона 112 – в какви случаи трябва да се обаждат и какви са последиците от лъжливите сигнали.

 Това става ясно от проект на инструкция за провеждане на обучение за защита при бедствия и за оказване на първа долекарска помощ в системата на народната просвета. Инструктажът предвижда обучения от хлапетата от детската градина до зрелостниците. Учебният план на всяка група в детската или клас включва различни теми. Темата за сигналите до 112 както и за оказването на своевременна и първа долекарска помощ ще бъде застъпена и в учебния план за първокласниците. Според проекта на документа децата във втори клас пък ще се запознаят с природните бедствия като порой, свлачища и наводнения, както и с правилното поведение при възникването им. Те ще имат урок и по първа помощ при изгаряния и измръзвания.

 Третокласниците ще учат как да се пазят от слънчев и топлинен удар, както и какво е правилното поведение при гръмотевична буря и мълния. Земетресенията и водните инциденти са залегнали в конспекта за четвърти клас. Признаците на отравяния и оказване на първа помощ пък ще бъдат тема в часовете на петокласниците. В шести клас децата ще учат за кръвотечението и шока, а в седми – за оказване на първа помощ при задушаване и измръзване. Епидемиите и пандемиите ще бъдат теми в уроците на деветокласниците, а в десети клас гимназистите ще имат обучение свързано с оказване на първа помощ при давене. Зрелостниците пък ще учат за основните симптоми и реакция при епилептичния гърч, алергичния пристъп, инфаркт и инсулт.

 Провеждането на обученията ще бъде задължително за всички детски градини и училища. В тях ще участват и служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Информатика задачи
Йога в София
Уроци по Спортни танци
Уроци по БЕЛ Пловдив
Езикови курсове в Пловдив
Индивидуални уроци по Английски език София
Школа за Народни танци
Модерен Балет деца София
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Уроци по Български език за 5 клас
Индивидуални тренировки по Плуване
Уроци Английски език
Немски език Бургас
Курсове по Испански език София
История и цивилизация за 5 клас
Държавен зрелостен изпит по География
Спортни танци
Начална школа по Пиано
Йога видео уроци
Народни танци
Курс по Сладкарство
Транскрипции в Английския език
Уроци по Руски език online
Индивидуални уроци по Френски език
Курсове Италиански
Excel курсове
Уроци по Български език за 3 клас
Частна детска ясла София Витоша
Уроци по Пиано
Баскетбол спортни
Школи по Народни танци София Надежда
Уроци по Немски език за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ