+ Предложи новина
24.04.2015

Орязаха парите на „училищата - инкубатори“ на олимпийци

Орязаха парите на „училищата - инкубатори“ на олимпийци

 Министерството на образованието тихомълком поряза парите за подготовка на състезателите от националните ни отбори по математика, информатика, биология, химия, физика, астрономия и математическа лингвистика. Само до 5000 лв. ще могат да получават училищата на талантливите деца, предвижда проект на националната програма „С грижа за всеки ученик“, която подпомага финансово олимпийците. В момента за всяко дете, класирало се за национален кръг на олимпиада, министерството даваше по 500 лв., а за международно състезание - 1500 лв.

 По същество ограничението удря „инкубаторите“ на таланти като Софийската математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия или Математическата гимназия в Казанлък, където учат шампионите по физика на Теодосий Теодосиев. „Само за отбора по математика получавахме по 30 000 лв. на година. Заедно с информатиците, лингвистите сумата нараства много и няма как да я компенсираме“, не скри тревогата си директорът на СМГ Антони Стоянов. Над 85 000 лв. средно взема училището за подготовката на медалистите. Стоянов заедно със свои колеги от други гимназии е изпратил протестно писмо до министър Тодор Танев. И в момента отпусканите от държавата средства не стигат за подготовката, пътуванията и дневните разходи. Всяка година недостигащите около 50 000 лв. на отбор се доплащат от фондация „Америка за България“. Парите са за хонорари на учителите и джобни на децата.

Източник: www.presa.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ