+ Предложи новина
28.05.2018

Организаторите на състезанието „Пазим езика си“ имат амбиции то да стане национално

Организаторите на състезанието „Пазим езика си“ имат амбиции то да стане национално

 След оспорвана надпревара бяха излъчени победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“. В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ - ден след светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, се проведе заключителният кръг на конкурса. В него участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май.

 „Децата ни са будни и жадни за знание, сами видяхте колко трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител – учител – ученик. Радвам се, че интересът към „Пазим езика си“ бе много голям, набелязахме какво още да подобрим догодина“, каза г-жа Десислава Радева, председател на УС на гражданското сдружение „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

 В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски”, Хасково.

 Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски”, София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”, Бургас.

 В Алма матер бяха дошли гости и представители на медиите, които наблюдаваха състезанието. Президентът на България Румен Радев също уважи събитието. „Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език“, отбеляза държавният глава. Той пожела на децата и техните родители да не престават да съхраняват красотата на родната реч. „Продължавайте да мечтаете на български език и винаги проявявайте борбен дух“, обърна се към участниците той.

 По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки. Във втората подреждаха смислово изречения от текстове на произведения на Йордан Радичков.

 Децата в двете възрастови групи – V и VI-VII клас се изправиха пред авторитетно жури, за да покажат в реално време знанията си по български език. Работата им беше оценявана от комисия с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В нея участваха още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

 Всички ученици, които се включиха във финалния кръг получиха книги, както и речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година, осигурени от издателство „Просвета“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електрони четци, тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „Страната на сънищата“ с автограф, който тя даде на живо след края на надпреварата. Носителите на третите награди също получиха едно от произведенията на Юлия Спиридонова с автограф.

 Наградите за първо място връчиха г-жа Десислава Радева, председател на УС на гражданското сдружение „Живата вода на България“ и Евгения Костадинова – директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката. Призовете за второ място връчиха членовете на журито проф. Владко Мурдаров и Рени Стоичкова. Третите награди дадоха представители на партньорите на състезанието - ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков и Силвия Митова, управляващ партньор в агенция Knowbox. Председателят на журито проф. Мурдаров заяви, че всички деца са се представили блестящо. „Тук в Алма матер бяха само 13 обаче. Надявам се всички ученици на тази възраст да се справят като тях“, допълни той.

 В тазгодишното пилотно издание на състезанието „Пазим езика си“ се включиха над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Състезанието цели да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Желание за участие заявиха и много възпитаници на учебни заведения, които не бяха в списъка, съставен по препоръка на МОН. Затова стремежът на организаторите е конкурсът да стане национален догодина и в него да могат да вземат участие всички желаещи.

 В първия тур на състезанието децата от V клас трябваше да покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI – VII клас, освен това демонстрираха познаване на богатството на българския език като трябваше да „преведат“ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.

 Анализът на резултатите показва, че учениците се справят сравнително добре с диктовката, но изпитват по-големи затруднения с разбирането на текста и тъй наречената функционална грамотност. Задачата с „превод“ на текст, пълен с чуждици, също е препятствие пред част от тях, което води до извода, че те употребяват в ежедневието си думи на английски език, чиито смисъл не могат да формулират на български. Задачата с транслитерацията на текст, написан на латиница, не ги затруднява, което показва, че проблемът с така наречената шльокавица не е толкова сериозен. Пунктуацията обаче е препъникамък за голяма част от учениците.

 „Като цяло децата се представиха много добре. За в бъдеще се надявам това състезание да стане национално, да включва повече ученици и да ги подтиква да четат повече. Който сее знание, жъне напредък“, заяви Рени Стоичкова, член на журито.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ