+ Предложи новина
04.07.2023

Определиха резултатите от кандидатстудентския изпит по български в ПУ като печални

 Печални резултати от кандидатстудентския изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“ потвърдиха това, което се видя и от средния резултат на матурата 3,93 – непознаване на основни норми и ниска езикова култура на випуск 2023.

 От 957 явили се кандидати повече от половината – 55,4%, не успяват или пък едва стигат тройката. Скъсаните са 278, което прави 29,05 на сто. За първи път тази година проверяващите почти не са писали шестици. Отличен имат само 8 човека и нито един не е с 6.00. Знания за добър 4 са показали 143-ма, което е 14,94 на сто. Най-масовата оценка е четворката – 287 кандидат-студенти имат толкова, това е почти 30 на сто. Няма нито една работа, в която да има поне една задача без грешка. А рекордьорите са с по 61 грешки в текст от 21 реда.

 „Коментарите на излизане от приемния изпит бяха, че е по-лесен от матурата, но и той се оказа непреодолим за огромна част от кандидатите. Не е, защото са го подценили, а понеже нямат дори базови знания, категорична е доц. Теофана Гайдарова.

 Кандидат-студентите масово са се препънали още в първата задача, която изисква да препишат текст, като отстранят правописните грешки. „Червеният химикал на проверяващите е повече от синия на кандидатите. Не е нужно дори да се коментира, фактите сами говорят“, казва доц. Гайдарова. Вместо думата отново в изпитните работи пише УДново,  правилното географско е поправено на геограВско. Палачите са станали палячи, а цитаделата – цитедрала.

 Не се познават думите. Пълна лексикална немощ. Речниковото богатство е сведено до минимум, обобщава председателят на изпитната комисия. И дава още примери. Метрополиите са станали митрополити и метрополиси, а суверенът – суеверен, суверин и дори сувенир. Блатистите острови са изписани като блатисТТи и балтисти.

 Текстът бе свързан с историята на Будапеща, но явно голяма част от явилите се на изпита не са чували за този град. Написали са името на унгарската столица по всевъзможни начини: Буда пеща, БудапеШТа, БудапеЩТа и Будапещ. Династията на хабсбургите пък са превърнали в династия на хабсбургерите. Всички тези грешки говорят, че няма познания не само по български език, а също по география и история, прави извод доц. Теофана Гайдарова. В срамните летописи на кандидатстудентските бисери тазгодишната кампания добавя и още един – „унервиситет“, което би трябвало да е университет.

 И втората задача не е изпълнена безгрешно от нито един кандидат-студент. В нея се искаше да се препише текст, като се отстранят пунктуационните грешки. Масово се пропускат затварящите запетаи в сложното съставно изречение. Тази година има нов куриоз – запетаята да се поставя в началото на реда, а не в края на горния. При пренасяне на думи пък тире се пише и на двата реда.

 Тази година проверяващите не са открили нито един текст, който може да бъде публикуван като отлична работа в университетския вестник, каквато е традицията във всяка приемна кампания. Кандидат-студентите трябваше да съставят текст в рамките на две страници на тема „Очакванията могат да убият и най-силния човек“.

 Убили са ги, обобщава доц. Теофана Гайдарова. Съчиненията издават, че кандидатите не мога да построят изречения и логически завършен текст. Всеки е направил опит да тълкува по свой начин заданието. Споменава се често страхът от разочарование. Притеснително е, че в много от текстовете е застъпена позицията да се живее без очаквания и по течението, за да няма огорчения. Няма препратки нито към литературата, нито към политиката и съвременния живот. Авторите се въртят основно около темите за любовта и приятелството, където очакват всеотдайност, а „получават нож в гърба“. Среща се неправилна употреба на думи и отново много беден език, на места дори неуместен.

 Шокирани сме от резултатите и представянето на кандидатите и то е факт при доста либерална скала на оценяване, в която двойка се пише за 22 грешки в една задача, посочи доц. Гайдарова. - Въпреки тези критерии и макар че текстовете не бяха особено трудни, имаме провал на повечето кандидати. Налице е и липса на обща култура – не може да си завършил българско училище и да не си чувал за Дунав и Будапеща – световен град недалеч от нас. Сигурно тези деца имат своите силни страни, но образованието им не е една от тях, а имат претенции да станат висшисти“.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски Красно село
Индийски танци уроци online
Курсове по Испански език
Нива по Английски език
Уроци по Немски гьоте институт
Балетна школа Пловдив
Курс Йога курсове
Изучаване на Френски език
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Индивидуално обучение по Английски език в София
Народни танци в София
Уроци по Рисуване онлайн
Школи за Народни танци Варна
Уроци по Испански за начинаещи
Тестове по География
Школи по Английски език Стара Загора
Частни уроци по Български език и Литература София
Частни уроци по Английски език Шумен
Плуване за бебета София
Детски школи по Футбол
Изучаване на Немски език онлайн
Уроци по Салса танци
Курсове Английски София
Транскрипции в Английския език
Френски център София
Йога за всеки
Урок Информатика ит
Индивидуални уроци по Руски език
Японски език Пловдив
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Салса Латино танци
Online Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ