+ Предложи новина
13.10.2020

Oнлайн обучението в ПУ предизвика гневни реакции сред студенти и родители

 Oнлайн обучението в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ предизвика гневни реакции сред студенти и родители.

 Дъщеря ми беше присъствено само на 2 лекции – при Янаки Стоилов, след което всички занятия се прехвърлиха онлайн, разказа майка на първокурсничка в редовна форма на обучение. Жената работи в Германия, за да изкара парите за следването. При такса от 2200 лева в платена форма дъщеря ми да си седи у нас с учебниците не е качествено обучение, категорична е Албена Александрова. Момичето, което е отличничка от пловдивска езикова гимназия, споделило, че е объркано и не може да се ориентира в материала без лекции на живо.

 Майката се ядосала още повече, когато узнала, че насрочени в две поредни съботи лекции не са се състояли. От 10 до 12 ч. по програма трябвало групата да има римско право. Преподавателката обаче се извинила с технически проблеми – не й работел компютърът. Разбирам, че е пандемия, но говорим за 19-годишни младежи, които могат да разберат, когато им се каже да носят маска, негодува  Александрова. „Ако знаех, че ще е така, по-добре дъщеря ми да беше дошла да учи в Германия. Но нали уж се стремим да задържим младите в родината?“, пита риторично българката на гурбет. И недоумява как може да се стане юрист онлайн.

След като от Юридическия факултет й отговорили, че такова е решението за организацията на учебния процес на декана доц. д-р Даниела Дончева, майката позвънила и в МОН. Оттам я посъветвали да подаде възраженията си в писмен вид. А тя се заканва да инициира дори петиция сред студентите.

Вузът: Залите не побират студентите при отстояние 1,5 м

 Преди старта на новата академична година ректорът на ПУ проф. Румен Младенов даде право на деканите на факултетите сами да решат каква да е организацията на учебния процес в условия на пандемия, като се съобразят с насоките на МОН за противоепидемичните мерки, големината на потоците и капацитета на базата.

 Предложих на Факултетния съвет няколко варианта и се взе решение за изцяло онлайн лекции и упражнения, коментира деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева. Разчетите показали, че дори да се ползва най-голямата – 6. аудитория, няма как да се поберат 157 първокурсници по право. В залата местата са общо 136 при изцяло запълнен капацитет, а като се спази изискването за отстояние от 1,5 м, аудиторията побира едва 44 студенти. По подобен начин девета, осма и десета побират при сегашните изисквания за дистанция по 24 човека, вместо по 90.

 Така противоепидемичните мерки намаляват три пъти капацитета на залите. А потокът е голям, защото има студенти и в държавна поръчка, и в платена форма. Задочниците също са повече – вместо 20 човека, вузът прие 39. Това се наложило заради равни балове в годината, в която в следствие на промени в наредбата приемът стана само с оценки от матура и дипломата, а не с приемни изпити по български и история. Семинарните зали пък побират нормално по 45 човека и като се приложи отстояние метър и половина, капацитетът се свива до 16. Групите обаче са от по 25 човека.

 „Не можем да направим компромис нито със здравето, нито със закона“, обобщи деканът. Затова Факултетният съвет взел решението през първия семестър лекциите и упражненията да са изцяло онлайн. Само за първокурсниците първата лекция по всички дисциплини била присъствена – за да се запознаят с преподавателите.

 Някои от въпросните първи лекции били проведени в Спортната зала на висшето училище, която е с капацитет 1000 човека, за да може да се гарантира отстоянието, макар че средата не предлага академичен дух за обучение по конституционно право. По римско право пък това станало на три пъти в 6. аудитория – преподавателката влязла последователно при три групи. В момента повечето преподаватели в ПУ „Паисий Хилендарски“ използват платформата Гугъл класруум. Според противоепидемичната обстановка у нас ще се взима решение дали това ще остане така и след края на първия семестър.

Вместо лекция в реално време – 9-часов аудиофайл

 Запитана за непроведените онлайн лекции по римско право, деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева отвърна, че преподавателката  проф. Малина Новкиришка е сред най-интересните. Задочници обаче също се оплакват, че нейните лекции не се взимат регулярно, вероятно заради високата натовареност – проф. Новкиришка преподава в три вуза и отделно работи в правната дирекция на МС.

 Доц. Дончева обаче обясни, че причината е друга – вероятно имало проблем с видеовръзката, заради въведени от Гугъл ограничения колко може да продължи среща в Гугъл мийт. Именно по тази причина тя разговаряла с преподавателката по римско право и се разбрали проф. Новкиришка да качва записки и аудиофайлове. Студенти разказват, че така получили 9-часов аудиофайл, вместо среща на живо в уреченото време. Според ръководството могат да си го слушат, когато им е удобно.

 „От една страна ние не можем да ги съберем на едно място. От друга доставчиците на интернет при платени услуги ни притискат с условия за време за активирането им. На студентите се опитваме да предоставим всички електронни ресурси. И да избегнем рисковете“, обобщи деканът на Юридическия факултет.

 Доц. Дончева добави, че той се следи и от МОН, и от Министерство на правосъдието, защото специалност "Право" е по регулирана професия. Опитваме се да сме гъвкави, но в рамките на правилата, категорична е тя. И е изправена пред още един труден казус – с абсолвентите. Заради затварянето на учебните заведения през март не били проведени техните държавни изпити и не могли да се дипломират. Към днешна дата двата са минали. „Трябва да се опазим от евентуална карантина и защото тези 200 човека чакат трети държавен изпит, за да вземат диплома. Учили са с години и сега не могат да завършат“, каза още доц. Дончева.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Руски Варна
Курсове за Масажист
Школа по Ориенталски танци Бургас
Спорт за деца Варна
Курсове по Английски
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Гръцка граматика за начинаещи
Вечерен курс по Испански език
Уроци по Рисуване за деца
Учител по Китара
Математика обучение онлайн
Онлайн Английски
Курс по Английски Бургас
Частен учител по Английски София
Езикови школи Пловдив цени
Китара за деца
Модерен Балет мнения
Клубове за Народни танци Варна
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Компютърни курсове Пловдив
Народни танци в Младост
Английски език за 2 клас тестове
Школа по Народни танци Бургас
Как да науча Английски лесно
Уроци Пиано деца
Уроци по Пиано
Английски курс
Онлайн Испански
Частни детски градини Овча Купел
Частни уроци по Немски език в Русе
Курсове за Маникюр Стара Загора
Уроци по Народни танци София Люлин
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ