+ Предложи новина
10.02.2020

Омбудсманът изпрати становище до МОН с препоръки за изпита след 4 клас

  Омбудсманът препоръча на министъра на образованието да отложи с година предвидените от МОН промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас.

 Диана Ковачева мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката, подчертават от институцията.

 Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител. В края на януари за отлагане на промените призоваха и начални учители и родители. Те се включиха в подписка до просветния министър срещу използването на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и допълнителна бланка за отговорите. Ковачева смята, че "нищо не налага спешното въвеждане на промените, които според експертите на МОН целят да дадат равен старт на всички ученици и са мярка за преодоляване на бъдещи неравенства чрез уеднаквяването на критериите и начина на провеждане на изпитите от НВО". "Това ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас, което всъщност измерва ефективността на учителите през децата, което отново е за тяхна сметка", категорична е омбудсманът.

 В сигналите си до общественият защитник родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. "малки матури" още този май - като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал. Според Ковачева такива промени е "редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата".

 Преподавателите алармират, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които "налучкват" формата на изпита. "Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях", пише в становището до министъра на образованието Красимир Вълчев.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Диети и Фитнес Зумба
Езикови школи София Италиански
Френски език за деца
Ансамбъл София
Спортни танци
Уроци по Китайски език в Пловдив
Летни уроци по Английски
Частни уроци по Английски език Пловдив
Индивидуални уроци по Испански София
Уеб Дизайн уроци за начинаещи
Психология курсове
Курс Испански
Фризьор Варна
Учител по Английски език
Кик Бокс тренировки София
Курс Excel
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Частни уроци по Български език Варна
Частни уроци по Български език Варна
Частна детска градина София Манастирски ливади
Футбол за деца в София
Уроци по Пеене Русе
Велико Търново История
Пилатес за жени
Уроци по История за кандидат студенти
Школи по танци София
Курсове по Руски за деца
Балет за деца Велико Търново
Тенис тренировки София
Частни уроци по Руски език Пловдив
История 9 клас
Курс Английски Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ