+ Предложи новина
13.10.2017

Около софийските училища масово се продават цигари

Около софийските училища масово се продават цигари

  Около почти всяко училище в София се продават цигари. Това показват данни от изследването на Факултета по обществено здраве към световния медицински институт "Джон Хопкинс" в САЩ. Данните бяха представени от коалицията "За живот без тютюнев дим" на пресконференция на тема "Излагане, реклама и промоция на тютюневи изделия около начални и средни училища". Изследването проучва дали около учебни заведения се предлагат тютюневи изделия и до колко те се рекламират свободно и е предизвикано от засиления обществен интерес през последните няколко месеца относно проблемите за излагането на младите хора към зависимостта от тютюневите изделия.

 Експертът от екипа на коалицията "За живот без тютюнев дим" д-р Маша Гаврилова обясни, че изследването е обхващало над 70 училища в София. Спрямо местоположението на учебните заведения е бил преценен периметър от 250 метра около всяко училище, който впоследствие е бил обходен и изследван от експерти. Самият обход е станал в периода 11 - 14 април 2017 година. Обходът на районите около училищата е установил над 450 търговски обекта, в 350 от които се продавали тютюневи изделия. Само 7 от обектите били специализирани магазини за продажба на тютюневи изделия. Всички други търговски обекти били малки и средни магазинчета, будки, както и големи хранителни вериги. Анализът изследва рекламата на тютюневите изделия в търговските обекти като основно средство за предлагането на цигари, а от там и като основен фактор за пристрастяването на подрастващото население. Изследването е установило 84 обекта, намиращи се в непосредствена близост до училище, в които рекламата е била поставена по начин, по който да бъде видима отвън, извън обекта.

 Самото разположение на тютюневите изделия в 63% от случаите е било зад касиерите в обектите. Обикновено в тези случаи цигарите са били разположени в кутии, поставени на височина, така че да са видими от клиента, който по принцип е задължен да мине през касата. В 43.4% обаче тютюневите изделия са били поставени в непосредствена близост до други стоки като захарни изделия, напитки или закуски, които са и основните стоки, търсени от децата. Нещо повече - според Гаврилова шареният вид на цигарите кутии и други фактори правят опасната стока интересна за децата. Когато изделията биват и рекламирани, шансът дете да си закупи цигари се увеличавал многократно.

 Реклама на тютюневи изделия е била открита в 80% от търговските обекти. Най-често срещаната реклама била печатна - постери, листовки и други. Светлинни реклами, които целят да предизвикат още повече вниманието и интереса на хората, са установени в 27.1% от обектите. Броят на триизмерните и електронни реклами в обектите бил сравнително малък. В 18% от проверените обекти експертите са забелязали промоции. Най-често промоциите били свързани с предлагането на лимитирани серии кутии цигари или брандирани продукти. В малък брой обекти се предлагали и безплатни тютюневи изделия или се раздавали предмети като запалки и химикали при закупуването на цигари. В няколко случаи били забелязани и продукти, които имитирали тютюневи изделия. Тези продукти били под формата на бонбони или детски играчки. Според статистиката в 74% от обектите били открити цигари с ментов вкус, а в около 30% - цигари с вкус на сладкиш, шоколад и други. Тези тютюневи изделия са между най-търсените от децата и учениците.

 Според изводите от анализа в България трябва да се предприемат по-сериозни мерки за ограничаване на рекламата на тютюневи изделия не само около училищата, но изобщо. Това може да доведе до по-малък процент на децата, които употребяват тези изделия. Според коалицията "За живот без тютюнев дим" в сегашната си форма Законът за тютюнопушенето на Министерството на здравеопазването не предпазва децата от риска да започнат да пушат.

Източник: www.news.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ