+ Предложи новина
19.11.2019

Около 800 хил. лева ще струва първият кампус в Студентски град

Около 800 хил. лева ще струва първият кампус в Студентски град

 Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

 В проекта е предвидено в него да има велоалея, няколко фитнеса на открито, споделено пространство за учене, кафене, пейки, а всички те ще бъдат заградени с ограда с два входа. За автомобилите на студентите ще бъде направен паркинг. Той обаче няма да бъде подземен, както е било едно от предложенията за реализация, тъй като той оскъпява реализацията му. „Ще направим първия кампус. Нашият ангажимент беше за по-евтиния вариант и сигурно ще го финансираме, защото по-скъпият с подземен паркинг ще излезе около 2 млн. лв.“, уточни Вълчев.

 По време на дискусията представители на студентските съвети в страната посочиха, че лошите условия са проблем за всички тях, а ремонтираните блокове на общежитията са кът и в тях влизат само чужденци или студенти с връзки. Просветният министър пък посочи, че според справка на МОН от всички 140 блока, през последните на цялостен или частичен ремонт са подложени 117 сгради. Недостигът на места в някои вузове също бе посочен като проблем от студентите и поискаха нови блокове. Според просветния министър обаче през следващите години няма да има нужда от толкова много място, тъй като заради намаляването на приема в университетите, няма да има толкова много студенти.

 За да подпомогнат условията на общежитията, по време на дискусията бе направено предложение средствата от депозитите, които студентите дават в началото на всеки семестър, да бъдат използвани и за ремонти дейности по стаите, а не само за общите част, както е регламентирано сега. Просветният министър сподели, че би подкрепил това предложение. В някои вузове или отделни блокове обаче вече прилагат тази практика.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Български
Уроци Математика Варна
Курс по Испански език онлайн
Компютърна грамотност Пловдив
История на Балканите
Школа по Латино танци Велико Търново
Учене на Френски език
Езиков курс по Немски език
Курс Счетоводство Бургас
Курсове Маникюр Стара Загора
Английски произношение
Уроци по Рисуване за любители
Курсове Немски
Кик Бокс Пловдив
Подготовка по Математика за 7 клас
Спортни танци Албена 2014
Двустранно Счетоводство
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Граматика по Английски език
Частна детска градина София Манастирски ливади
Курсове по Математика Бургас
Уроци по Химия Шумен
Курсове по Бизнес Английски
Английски за българи
Частни уроци по Физика Пловдив
Курсове Счетоводство Бургас
Онлайн уроци по Испански
Тренировки по Футбол София
Школи Народни танци за начинаещи
Английски за трети клас
Уроци по Испански онлайн
Английски език Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ