+ Предложи новина
23.07.2018

Около 2 хиляди деца повторно са отпаднали от образователната система

Около 2 хиляди деца повторно са отпаднали от образователната система

 Близо 12 хиляди са децата, които са напуснали образователната система през тази учебна година. 2/3 са мигрирали в чужбина, докато останалите около 4 хиляди са останали в България. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на среща, свързана с Механизма за обхващане и задържане на всички деца и ученици от предучилищна и училищна възраст.

 Вълчев обясни, че благодарение на Механизма 1100 екипа са обходилите над 200 000 адреса, като тази година в училище са върнати 22 хиляди деца. Въпреки това, има около 2 хиляди, които са отпаднали повторно от образователната система. Вълчев обясни, че от всички 200 000, близо 70% са в чужбина и не са регистрирани в нито една образователна система. Също така, от всички обходени адреси 10 хиляди са открити в България, но въпреки това не са се върнали в училище. Други 17 хиляди не са открити и няма информация къде се намират, но все пак в един момент се поява информация за тях.

 Като друг проблем Вълчев открои факта, че има много деца, които са записани в образователната система, но те са определени като рискови – имат голям брой натрупани отсъствия, с ниски образователни резултати са, или има информация, че родители има нямат добро отношение им тях.

 След срещата зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че по предложение на министър Вълчев, по време на Европредседателството, е иницииран дебат с министрите на държавите членки относно децата в движение, които следват своите родители. „Беше приет текст за обмен на информация за държавите по отношение на децата, които се движат с родителите си. На първо време сме провели разговори с Германия за стартиране на пилотен проект.“, заяви тя. Благодарение на проекта двете държави ще обменят информация относно децата, които са обучат там. Интерес за сътрудничество има и от страна на Португалия, Испания и Полша.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ