+ Предложи новина
26.06.2018

Ограничават драстично белия хляб в детските градини и яслите

Ограничават драстично белия хляб в детските градини и яслите

 Малчуганите в детските градини и ясли ще консумират предимно пълнозърнест и ръжен хляб, белият ще бъде ограничен до максимум два пъти седмично. Тази промяна в хранителния им режим ще залегне от есента, когато се предвижда да влезе в сила новия рецептурник за детското хранене. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 Белият хляб ще бъде ограничен драстично, тъй като в него полезните вещества и елементи са в нищожни количества. Освен това, той не съдейства за добрия храносмилателен тракт, нито за балансът на стомашно чревната флора, поясни д-р Кунчев и допълни, че ако зависи от него, би го забранил въобще в детския порцион, Целта на промяната е хлапетата да не започнат да страдат от лениви черва още от малки, тъй като цялостното обездвижване на населението извеждащо това състояние като една от модерните болести на века. В същото време филийките пълнозърнест хляб ще осуетят появата на язви и колити още в млада възраст.

 По думите на главния здравен инспектор, България е една от малкото страни в Европейския съюз, която има разработени примерни менюта, съобразени с всяка една възраст на детето – в яслите и градините, и в училищата. Те били добре балансирани по отношение на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Въпреки това рецептурниците за всички групи ще бъдат променени до няколко месеца, заяви д-р Ангел Кунчев.

 В новия вариант фигурират общо 430 рецепти, като в 6 от тях са включени нетрадиционни и дори екзотични за българските вкусове продукти, растения и плодове. Например сред тях са киноа, чия и авокадо. Националният консултант по хранене д-р Светла Петрова пък поясни, че тези храни са включени по предложение на родители след няколко месечно обсъждане с майки на новите рецепти. Д-р Ангел Кунчев поясни, че ролята на рецептурниците е когато ръководствата на детските и учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми в сферата на диететиката, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

 Предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни, каза още главния здравен инспектор. Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Забраната ще се отнася не само за радиата, телевизиите и пресата, но и за интернет пространството и социалните мрежи”, поясни д-р Кунчев. По думите му очаква се тази промяна да се случи и разбирането и участието на индустрията.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 40 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ