+ Предложи новина
12.07.2016

Очертава се сериозна криза за учители в цялата страна

Очертава се сериозна криза за учители в цялата страна

 Недостиг на преподаватели има в голяма част от страната. Най-голяма е кризата за учители по математика и информационни технологии. Междувременно започнаха да текат конкурсите и за школски директори, където се търсят нови попълнения на мястото на излезлите в пенсия педагози.

 Училищата изпаднаха в криза за учители по математика и преподаватели в началния курс. За първи път от доста време на обявени конкурси със свободни места за учители по математика и информатика не се явяват желаещи. Пенсионирани преподаватели по математика биват преназначавани отново, защото желаещи за тези постове няма. Дори в централни столични училища се обявяват по два и три конкурса, за да се появи поне един кандидат, който да подаде документи. "Бяхме обявили място за учител по математика и информатика, но се появи само един желаещ, при това без педагогическа правоспособност", разказва Асен Александров, директор на 51 СОУ в столицата, което е едно от най-желаните училища. "Най-вероятно ще обявим нов конкурс, защото очевидно комбинацията от математика и информатика спъва желаещите да кандидатстват. Не ми се е случвало досега да обявя конкурс за място и на него да се яви само един желаещ", допълни той. Общо 140 начални учители и възпитатели се търсят в столицата, но кандидати не се намират. "От месец пресяваме документи, но не мога да намеря нито една кандидатура, която бих назначила в училище като възпитател", казва Весела Палдъмова, директор на 134 СОУ "Димчо Дебелянов" в столицата, известно още като Еврейското училище. Тя обясни, че кандидатите най-често са или хора, които всяка година сменят училището и поради тази причина не са благонадеждни, или хора, които от години не са били част от образователната система.

 "Най-често са завършили педагогика, но десет години например са работили нещо друго. Това означава, че училището трябва да хвърля допълнителни средства, за да ги квалифицира и обучава", обясни Палдъмова. По думите й по другите предмети няма никакви проблеми с кандидатите - има достатъчно желаещи и за физкултура, и дори за география с английски. "Поне седмица преди да обявим конкурсите редица желаещи минаха през училището да питат откога събираме документи", поясни тя. Проблем в столицата няма и с подбора на литератори, като в някои случаи за едно място кандидатстват над 20 души. Тази година местата, които училищата в страната са обявили, са много повече, тъй като бяха пенсионирани общо 4500 учители. Още 45 000 се очаква да излязат от системата поради пенсиониране през следващите десетина години, което най-вероятно ще оголи десетки работни места. Просветният министър Меглена Кунева вече заяви, че на преподавателите в пенсионна възраст също ще се разчита, като те могат да водят кръжоци и допълнителни занимания на хлапетата.

Бургас търси биолози и химици

 Над 200 учители ще търси РИО Бургас наесен, за да запълни вакантните щатове в школата. Точната бройка ще стане ясна след 15 август. Голяма част от досегашните учители излизат в пенсия и местата им ще останат свободни. В момента в сайта на образователния инспекторат в Бургас са обявени 33 места за учители в цялата област. Търсят се преподаватели по български език, математика, физика, химия и биология. Има две свободни места за учители по английски, също и няколко в забавачките. Най-голям е дефицита в селските училища, които са най-отдалечени от областния център. Кадри по места трудно се намират, а учителите от Бургас рядко се съгласяват да бият по 80-100 км път всеки ден. Освен че е свързан с губене на време, преходът струва и пари и директно сваля заплатата с поне 150 лева.

В Добрич плащат път и квартира

 Учители по всички предмети се търсят в Добричка област по училищата, казва началникът на образователния инспекторат Любомир Тодоров. Най-голям глад има за преподаватели по английски език, показва справката. Наред с тях търсени са много и преподавателите по информатика и информационни технологии. И докато учителите по английски не достигат и са ценни кадри, то в същото време има предлагане, и то доста добро, на преподаватели по руски език, но пък за сметка на това няма никакво търсене, казват от образователните среди. Недостиг на местни кадри изпитват и две от крайморските общини в областта - Добрич и Каварна. за да привличат педагози общините навсякъде вече предлагат безплатен транспорт. Организацията е така направена, че педагозите да могат да стигат до общинския център с обществения транспорт, а след това с учениците да се придвижват до селото, където е училището. Някои от общините са готови при заявено желание от педагози да подсигуряват и квартири.

Кирково се моли за спецове по гръцки

 В пограничната община Кирково се търсят преподаватели по гръцки език. Тенденцията се засили след отварянето на ГКПП Маказа. Има желание за изучаването на езика на Никос Казандзакис, сформирани са и групи, но идеята непрекъснато пропада заради липсата на правоспособен преподавател. От общината обясниха, че биха поели част от средствата за битовото устройване на този специалист, който ще работи в местната гимназия. В Кърджалийско все още не се усеща сериозен глад за учители. Една от причините е намаляване на децата. От една страна, заради демографския срив, от друга родители заминават на работа във вътрешността на страната или в чужбина. Директори на училища коментират, че след 1-2 години ще се търсят учители в детските градини или в началния курс, защото предстои пенсиониране на част от работещите в предучилищна и начална степен. Това се отнася за по-малките общини и гранични райони, но тенденцията може да засегне и общинските центрове или по-големи села. Наблюдава се и "обратен" процес. Напуснали преди години учители и намерили реализация в бизнеса се завръщат отново в училище. Това не е масова практика, но има и такива случаи.

Без мераклии за чужди езици по селата

 С всяка изминала година се търсят все повече учители в Монтанско, каза за "Стандарт" шефката на регионалния инспекторат по образованието Трайка Трайкова. По думите й ще има криза и през тази есен, но тя няма да е фрапираща. Не достигат учители по чужди езици и информатика за малките села. През първите месеци на учебната година обаче учители се намират и никъде не се нарушава планът за обучение. Досега общините не са обявили привилегии за учители, които дойдат да работят в малките села. Проблемът се решава с т.н. пътуващи учители. Те получават компенсация за своите разходи от бюджета на министерството. Техният брой ще се запази и през тази година, смята Трайкова.

Пиринско - остров без проблеми заради ЮЗУ

 Добрата новина е, че училищата в Пиринския край не страдат от липса на преподаватели. Е, средната възраст на педагозите в региона е над 50 години, но няма глад за учители. Дори и в най-отдалечените селища има достатъчно квалифициран персонал, който да обучава децата. "Тук нямаме проблем с липсата на кадри. Друг е въпросът с добрата им подготовка и с качеството на образованието, което предлагат. Но проверките ни сочат, че учителите са добре подготвени. За едно обявено място се борят най-малко по 3-4 кандидати, а при началните учители сме стигали до 18 кандидати за едно място", твърди Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград. Той е категоричен, че в близките 4-5 години няма да има проблем с обезпечаването на учители в 128-те учебни заведения в Пиринско. В момента в тях работят над 3700 преподаватели. Болшинството от тях са на възраст над 50 години, много малък е процентът на учителите до 30-35 години. "В нашия регион има достатъчно педагози, защото в Югозападния университет в Благоевград се учи тази специалност - има математици, биолози, филолози, химици, историци, физици. Доста от студентите са от Пиринско и те продължават работа в родния си край. Други пък създават семейства тук и остават да се трудят в региона", уточнява Ивайло Златанов.

Младите с английски при частници

 Дефицитът на млади учители продължава да бъде един от най-сериозните проблеми и в Старозагорско, призна зам.-кметът на община Стара Загора по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Като дългогодишен директор на езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора Сотирова обясни, че качествени учители по английски няма заради ниското заплащане. Затова младите отиват в частни компании или различни езикови школи.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ