+ Предложи новина
01.09.2020

Очаква се COVID-19 да оскъпи първия учебен ден

  Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски. Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

 Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за бъдещия второкласник Калоян.

 „Ние бяхме взели една за миналата година, която се оказа доста тежка, имайки предвид, че носят много учебници. Тази година ще търсим по-лека”, разказва майката на Калоян. Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. „В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите. А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастери. Въпреки че книжарница разполага и с онлайн магазин, повечето клиенти предпочитат да изберат учебните пособия.

„Доста от родителите желаят да дойдат на място и да видят раничките какво представляват и детето само да избере”, казват от книжарниците.

„Дезинфектант със сигурност трябва да има - и в училищата ще са осигурили предполагам, но е хубаво и той да си има”, казва майката на Калоян – Мария.

 Една маска, издържаща поне 50 изпирания излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант - от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо. Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището - първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева.

 В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност. От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Математика Бургас
Немски език начинаещи
Курс по Английски език Варна
Латино клуб София
Курсове за Фризьор Варна
Уроци по Немски език София
Пилатес за гърба
Индивидуални уроци по Испански София
Частен учител по Английски
Частни уроци по Немски език Бургас
Алтернативна История
Предлагам уроци по Биология
Курсове по Английски Стара Загора
Английски език за 4 клас
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Тренировки по Бокс
Хип Хоп за деца в София
Курсове по Английски Онлайн
Уроци по Италиански online
Английски уроци
Индивидуални уроци по Йога
Обучение по Математика в детската градина
Учител Брейк танци
Клубове за Народни танци
Курсове Маникюр Пловдив
Модерен Балет за деца Пловдив
Частна детска градина София Младост 4
Курс Английски език София
Зумба в София
Футболни школи
Курсове за Фризьор София
Танцови школи Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ