+ Предложи новина
26.04.2017

Оценителски центрове ще проверяват писмените работи на тазгодишните зрелостници

Оценителски центрове ще проверяват писмените работи на тазгодишните зрелостници

 Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центрове, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват дистанционно. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

 Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите. На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Всички оценители работеха в София.

 За проверка на матурите тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г. Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.

 Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 година. На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове в Бургас
Джаз Балет София
Курсове по Немски
Уроци по Латино танци Пловдив
Курсове Немски
Пълен Курс по Английски
Уроци за начинаещи по Английски език
Български Народни песни и хора
Уроци по Математика Люлин
Пълен курс по Английски език
Школи по Народни танци София Младост
Курсове по Рисуване Пловдив
Индийски танци София
Частни уроци по Английски език в Пловдив
Курсове по Информатика
Курсове по Математика за 3 клас
Фитнес клубове в София
Курсове за Фризьори София
Народни хора
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Уроци по Английски
Частни уроци по Български език
Зумба танци в Сливен
Курсове по Плуване
Курсове Английски
Индивидуални уроци по Испански София
Йога курсове Пловдив
Курсове по Английски език Стара Загора
Стандартни танци
Езиков курс Немски София
Учител по Български език
Упражнения Йога за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ