+ Предложи новина
16.03.2020

Обучават учителите как да използват облачните технологии за дистанционно преподаване

  Центърът за творческо обучение в Пловдив започва безплатни обучения на преподаватели как да ползват облачните технологии за дистанционно преподаване – ако се наложи продължително затваряне на училища заради коронавируса. Засега решението на областния координационен щаб е занятия да не се провеждат и през следващите 2 седмици, считано от 16 март. Очаква се и решение на МОН за цялата страна.

 Вече са насрочени два безплатни уебинара с неограничен брой участници – на 18 и на 20 март, обяви управителят на центъра Александър Ангелов. Първият е предназначен за директори – как да настроят облачна платформа и да направят профили на учителите. На 20 март е за учители и ще се води от преподаватели от Пловдив, които вече са натрупали голям опит с облачните технологии. Фокусът ще е  как да се води учебен процес онлайн. Нашите усилия са да подкрепим добрите примери, да дадем по-широка гласност и подкрепа на директори, които не са от „облачни” училища, обясни Александър Ангелов.

 Към момента в Пловдив облачните технологии се използват в 52 общински учебни заведения, има над 800 обучени учители и служители, 104 подготвени администратори и 187 сертифицирани преподаватели.  В 7 паралелки в 6 училища се работи по системата 1:1 – всеки ученик и учителите по различните предмети имат персонални устройства хромбук и акаунти за достъп до виртуална класна стая. Там се създава и качва подходящото съдържание, учениците работят в защитена среда, включително от дома, и в групов чат.

 Към момента около 20% от общо 5000 преподаватели в Пловдив са минали някакъв вид обучение за работа с облачни технологии, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. По-опитните са се сдружили в Гугъл едикейшън груп, на която общината поддържа страница в интернет. Там в момента интензивно се качват насоки за начинаещи и напреднали, видеа  и електронни ресурси за дистанционно обучение. Стоянов уточни, че в резултат на общинската програма от 2016 г. всички учебни заведения в града вече са внедрили платформа за работа с облачни технтологии – 50 училища на Гугъл, а 2 – на Майкрософт. Те обаче трябва да бъдат наситени и със създадено от учителите електронно скъдържание или с вече готови ресурси.

 Всеки учител с елементарни технически познания може много бързо да се научи на това, категоричен е Стефан Стоянов. Именно затова е интензивното споделяне в общността в момента. Зам.-кметът по образованието не отрече, че не всички училища ще могат реално да приложат дистанционна форма. Не всички ученици имат и устройство с интернет у дома, за да осъществят връзката. Много сложно би сработило дистанционно преподаване в начален курс, но в прогимназия и гимназия лесно може да се премине към него, смята Стоянов. „Няма да е като нормални занятия и няма да е за абсолютно всички, но е повече от нищо. И повече от другите градове, които нямат нашата готовност с внедряването на облачните технологии”, обобщи Стоянов.

Пакет с насоки за училищата

 Експерти по внедряването на облачните технологии в клас са изработили пакет с препоръки, който предстои да бъде разпратен до училищата. Отне две денонощия непрекъсната работа след срещата ни с министър Красимир Вълчев, обясни управителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов. Той също бе сред участниците в консултациите при министръа, чиято цел бе да се направи анализ на готовността за дистанционно обучение у нас – ако разпространението на коронавируса наложи принудително затваряне на училища за дълъг период от време. 

 Насоките за учителите са основно кои платформи и инструменти да ползват, за да е възможна връзка с учениците извън класната стая, и тази връзка да е защитена. Инструкциите са предоставени на МОН и предстои да бъдат разпратени до всички училища. На преподавателите се препоръчват основно три сигурни канала. Единият е Гугъл класруум. „Може  да се ползва, дори училището да не е внедрило облачни технологии. В този случай, ако няма персонални акаунти,  ще могат да се ползват профилите в Гугъл на всички, които имат смартфони”, обясни Ангелов.

 Друга възможност е пространството на Гугъл за онлайн срещи, което позволява едновременно онлайн в реално време да са 250 човека. Така един учител може да води едновременно час дори с няколко паралелки, на които преподава, посочи Ангелов. Трета опция е порталът  Khan academy за безплатни  видео уроци. Той има договор с Гугъл, което позволява директно качване на електронни ресурси оттам в Гугъл класруум. В извънредната ситуация Центърът за творческо обучение прави корекция и на услуга, която е платена  – за първоначална настройка на облачна платформа в Гугъл. Редовната такса за това е 800 лева и се плащаше еднократно от училището. Сега се сваля на 600 лева за всички заявки, постъпили до 30 април.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Йога за начинаещи
Латино клуб София
Салса танци Пловдив
Школа Балет Бургас
Частни уроци по Немски език в Русе
Езикови школи Пловдив цени
Частна детска градина София Дружба 2
Тренировки по Футбол за деца
Курсове Гръцки език
Уроци Английски София
Народни танци в Пловдив
Уроци по Плуване за деца в Русе
Боксов клуб Варна
Графичен Дизайн София
Интензивни Курсове по Френски
Математика за 7 клас
Курсове Графичен
Школа по Математика Варна
Уроци по Италиански език онлайн
Уроци Английски София
Английски език за начинаещи онлайн
Индивидуални курсове по Английски език
Уроци по Испански Варна
Индивидуални уроци по Математика за 7 клас
Уроци по Рисуване за деца
Дистанционно обучение Математика
География на света
Летни курсове по Английски
Тренировки по Бокс София
Фитнес клубове в София
Онлайн уроци по Френски
Частни уроци по Български език Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ