+ Предложи новина
02.03.2017

Община Кричим се отказва от безвъзмездно финансиране за интегриране на ромски деца

Община Кричим се отказва от безвъзмездно финансиране за интегриране на ромски деца

 Община Кричим се отказва от безвъзмездно финансиране в размер на над 400 000 лева и в писмо до МОН настоява за разтрогване на договора по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

 От местната управа изтъкват като основен мотив неясни разнопосочни указания и противоречащи си последващи инструкции. Според кмета Атанас Калчев това е предпоставка за субективни тълкувания  от страна на експертите по програмата и може на следващ етап да доведе до финансови корекции за сметка на общинския бюджет, което би било недопустимо. До абсурдната ситуация се стига, след като през май 2016 г. общината кандидатствала със свой проект "Защото вярваме, че всяко дете е важно!". В него е заложено 500 деца от малцинствата да имат различни занимания с 40 преподаватели, като е разписано и осигуряване на материали за извънкласните форми за 200 000 лева. Целта е интегриране на ромчетата. Проектът минава оценяване, одобрен е  и през ноември е подписан договорът.

 Междувременно обаче МОН стартира програмата „Твоят час” за извънкласни дейности и местното училище се включва в нея. Финансирането там също е с европейски средства и отива за кръжоци, като има два модула - за извънкласни форми по интереси и за занимания по различни предмети за деца със затруднения в училище. Така се оказва, че и в двата проекта в Кричим са заложени например танцови и певчески състави  и работа по български език с деца, за които не е майчин. Тоест дейностите и целевата група са едни и същи, но единият проект е на общината, а другият се движи от школото.

 Резултатът е, че управляващият орган по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”  уведомява кмета, че е налице дублиране и „с цел избягване на двойно финансиране, кандидатите следва да попълнят декларация за липса на такова". Още по-голямо объркване внесе пояснението, че "ако са планирани еднакви или сходни дейности, участниците в тях следва да бъдат различни, в случай че дейностите са същите, то участниците следва да са различни", каза кметът Атанас Калчев. На практика това няма как да стане, а понятието „сходни” може да бъде тълкувано по различен начин. Точно затова от общината се притесняват от проблеми, ако задвижат проекта.

 Многократно оттам отправяли запитвания към МОН. Обяснявали им, че трябва да следват всичко записано в проекта, както е било одобрено. От друга страна експертът, който се явил на място и отговаря за конкретния проект в Кричим, дал указания да се нанесат корекции, за да се верифицират разходите. Откъде да знаем дали след два месеца, като се смени правителството, няма да дойде някой друг със съвсем различна теза, казват от община Кричим. Затова не искат да рискуват и се отказват от програмата и финансирането, макар че голяма част от работата вече е свършена и са подготвени процедури за обществени поръчки.

 „Община Кричим се е възползвала по всякакъв начин от възможностите за усвояване на средства както от европейските структурни фондове, така и от Кохезионния фонд на ЕС. Реализирахме проекти за десетки милиони, но за първи път се сблъскваме с тази максима на лудостта "едно е да те оценяват и одобрят, а съвсем друго е да ти верифицират разходите", каза кметът Атанас Калчев.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ