+ Предложи новина
16.06.2020

Обявиха конкурси за директори на над 30 училища в Пловдив и областта

  В 31 училища в Пловдивска област стартират процедури за избор на нов директор, според заповед на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя е оповестена официално вчера, макар да е подписана още на 3 юни, след като Киркова събра отиващите си директори да им благодари за дългогодишния труд. 

 До 13 юли тече и срокът за подаване на документи от кандидатите. Местата са останали вакантни след изтичане на пенсионна възраст на титулярите, но са обявени и конкурси, където до момента е имало временно изпълняващи.

 В списъка с учебните заведения има знакови за Пловдив, за които битката вероятно ще е ожесточена – например Хуманитарната и Националната търговска гимназия. Останалите пловдивски са ПГ по кожени изделия и текстил „Иван Богоров“, НУ „Климент Охридски“, ОУ „Драган Манчов“, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Панайот Волов“, СУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Димитър Матевски“, СУ „Пейо Яворов“,  ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“.

Освен за 11-те училища под тепетата, конкурси са обявени и за още 20 в областта. Това са: ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград, ОУ „Проф. Асен Златаров“ – с. Боянци, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Стрелци, ОУ „Отец Паисий“ – с. Песнопой, ОУ „Неофит Рилски“ – с. Баня, СУ „Христо Проданов“  и ПГ по жп транспорт „Хр. Смирненски“ в Карлово, СУ „Отец Паисий“  и ПГ по селско стопанство в Куклен, СУ „Христо Ботев“ – Лъки, ОУ „Георги Бенковски“ – с. Бенковски,  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Войводиново, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Костиево, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем,  ОУ „Петър Берон“ – с. Чалъкови, ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, ОУ „Неофит Рилски“ – с. Ягодово, ОУ „Христо Ботев“ – с. Йоаким Груево, ОУ „Васил Левски“ – Хисаря.

 Изискванията към желаещите да заемат постовете са висше образование със степен магистър  и поне 5 г. педагогически стаж. Трябва да са български граждани, неосъждани или  лишавани от право да упражняват професията, да не страдат от заболявания или отклонения, застрашаващи здравето на децата. Не се допускат и кандидати, които са били дисциплинарно уволнявани.

 Конкурсите ще се проведат в три кръга. Първият етап е по документи. Допуснатите ще държат писмен тест за установяване на компетеностите им, в който решават и конкретни казуси. Последният тур е интервю пред комисия, в която има и представител на Обществения съвет на училището.

 Кандидатите трябва да познават 44 основни нормативни акта, чийто списък изрично е посочен от РУО. Заедно с касаещите пряко работата в образователната система, сред тях е и Законът за мерките и действията по време на извънредното положение. Заедно с нормативната база за учебните заведения кандидатите трябва да прехвърлят и Закона за здравето, Кодекса на труда,  Кодекса за социално осигуряване, законите за обществените поръчки и за достъпа до обществената информация, за личните данни, за противодействие на корупцията, за защита от дискриминация и за закрила на детето.

 Ще се преценява доколко са компетентни по отношение на наредбите за предучилищното образование, общообразователна подготовка, за усвояването на българския книжовен език, приобщаващото образование, учебния план, дуалната система на обучение, валидиране на професионални умения. Трябва да боравят свободно и с нормативните актове за седмичните разписания, учебниците и помагалата, системата на оценяване, провеждането на матури и НВО, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование.

 Трябва да познават и законодателната рамка за специфични казуси, свързани дори с приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, реда за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за наем на педагогическите специалисти, регламента за здравните кабинети в учебните  заведения.

 Ще четат също наредбите за нормиране и заплащане на труда, статута и кариерното развитие на учителите, за представителното облекло, за инспектирането, за ученическите пътувания и финансирането в системата на образованието.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ