+ Предложи новина
10.04.2020

Обмислят дежурни групи в градините за децата на полицаи, медици и пожарникари

 В детските градини да заработят дежурни групи, които да посрещат децата на работещи в извънредната ситуация – медици, полицаи, пожарникари и други. Такава възможност се обмисля в момента в Пловдив и в цялата страна. В началото на седмицата имахме конферентен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев, негови заместници и профсъюзите, потвърди зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Идеята била да се търси вариант, което ще удовлетвори всички страни. Чакаме решение и разяснения от министъра на образованието, каза Стоянов. 

 Вече е дал задача на директорите на детските градини да проучат нагласите на педагозите под тепетата и във връзка с друго от предложенията на национално ниво – да започнат дистанционно занимания с децата. Идеята е те да са в посока формиране на компетентности, а трудът на учителите да се приравнява 2 към 5 или 3 към 5 часа. Обмисля се решение и за обслужващия персонал в детските градини, който е в още по-трудно положение – полагащият му се годишен отпуск вече изтича.  Намеренията са непедагогическият персонал да бъде ангажиран с дребни ремонти, почистване, облагородяване на двора и др.

 Причината да се обмисля разкриване на дежурни групи е, че около 50% от заетите у нас не са престанали да работят, каза националният лидер на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той уточни, че това е обсъждано още на Отрасловия съвет в петък. Необходимо е обаче социалният и образователният министър да огледат такава възможност съвместно с Националния кризисен щаб.  Намерението е в дежурни групи да има десетина деца от семейства с ключови в настоящата ситуация професии, при изключително сериозни мерки по отношение на режим и хигиена.

 Колкото до учителите, вече имало добри практики  във Варна, Бургас и Стара Загора детски градини да работят с родителите и децата от разстояние. Пловдивски забавачки също поддържат контакт, пращайки задачки за оцветяване, приказки, песнички и др. По думите на Петров, в Стара Загора и Велико Търново е пробвана и схемата непедагогическият персонал да е по график на работа, като е ангажиран с почистване и поддържане на сградите на детските градини.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска градина София Драгалевци
Индивидуални тренировки по Волейбол
Курс по Рисуване София
Частни уроци по Английски Красно село
Класически Балет за деца и ученици
Индивидуални уроци по Английски Варна
Курсове по Руски език
Суинг танци София
Пилатес София Младост
Онлайн Английски език
Индивидуални уроци по Английски език София
Частни детски градини София център
Уроци по Народни танци за начинаещи
Курсове Маникюр София обяви
Частни уроци по Немски Велико Търново
Курсове по Немски език София
Частни детски градини Банкя
Уроци по Френски език за начинаещи
Частни уроци по Английски Дружба
Урок по Английски
Хип Хоп танци уроци Варна
Народни танци за деца в Люлин
Уроци по История за 5 клас
Италиански език София
Частни уроци по Математика Бургас
Йога курс цени
Частни уроци по Немски Пловдив
Курсове по Немски език
Руски език курсове
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Курс по Немски Стара Загора
Интензивен курс по Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ