+ Предложи новина
30.01.2020

Обхождат децата между 5 и 7 г. още през март, за да бъдат готови за училище наесен

 До края на март трябва да бъдат обходени всички деца на възраст от 5 до 7 г., за да се вземат навреме мерки да са в подготвителните групи и в клас наесен. Това стана ясно на първото заседание на новосформирания Координационен съвет по обхвата на областно ниво в Пловдив. Звеното бе създадено по силата на промяна в регламентите за действие на механизма за обхващане и задържане. На заседанието присъства зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

 „Разчитаме на подкрепата на областните управители, защото  това е държавна политика и няма как да успее само една институция – заяви тя. - Механизмът успява благодарение на работата на всички институции, но има още много неща, които трябва да се направят. Не трябва да се отчайваме, защото резултатите в образованието идват малко по-късно. Трябва да се постоянни и последователни. Основната задача пред нас е не само учениците  да са в училище, а да са пълноценно там, в което е голямата роля на учителите. Разчитаме на координация от страна на областните управители. Тази практика стартира именно от Пловдив през 2017 г. и се видя, че работи”.

 Областните управители всеки месец трябва да следят процесите и да оказват съдействие при нужда. МОН е пратило писма и до регионалните си управления и другите институции да се сътрудничи, когато е необходимо. В някои ситуации има нужда от служители на МВР, в други - от подкрепа от социалните работници.

 „До края на март трябва да видим кои са децата за подготвителните групи и първи клас. Защото имаме едни данни, но реалните може да се окажат други. Трябва да се види каква е картината, за да се осигури нормалното започване на учебната година. Много е важно децата на 5 и 6 г. да са в детските градини и много ще акцентираме на това. Влизането изобщо на децата в детската градина е полезно за тях – и от гледна точка на социализацията им, и на изграждане на навици. Всички изследвания сочат, че това е инвестиция в най-ранна детска възраст”, добави Михайлова.

 Най-голям е проблемът там, където има много деца, които са „капсулирани” и не ходят на училище, обясни зам.-министърът. Случва се в етномахалите, има такъв проблем и в Кричим. Там трябва да се работи по-усърдно и да има по-голямо разбиране от обществото – всеки забелязва, ако някой наоколо не е на училище, каза още Таня Михайлова. Към момента не може да се каже категорично колко са в Пловдивска област децата между 5 и 7 години, които предстои да бъдат обходени по домовете. В момента се оглеждат прецизно масивите. За около 500 е установено, че са в чужбина, каза началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ