+ Предложи новина
13.01.2020

Обединено училище в пловдивско село става гимназия. Обръща ли се тенденцията?

 Тенденцията училища в малки населени места да се опразват и да бъдат закривани, а хлапетата да пътуват до средищни учебни заведения в близки селища, полека се обръща. Положителната промяна е заради развитието на индустрията около Пловдив. Училището в село Калековец се разрасна толкова в последните години, че от основно стана обединено до 10. клас, а съвсем скоро предстои да получи статут на средно и ще обучава до 12.

 Ключът е в това, че разкрива професионални паралелки, кадрите от които веднага постъпват на работа в Тракия икономическа зона. Готвим местни кадри за местната индустрия, обобщава директорът Диян Бухчев. В момента в Обединеното училище „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец има 307 деца - от подготвителна група до 10. клас.

 През 2008 г., когато бяхме все още основно училище, започнахме да обучаваме професионални паралелки, разказва директорът. Екипът избрал професията работник в дървообработването заради предприятие наблизо. След 8. клас тийнейджърите учат производство на фасониращи материали. Това са всички заготовки - летви, дъски, греди за дървени палети и пакетаж в строителството.

 След като новият Закон за предучилищното и училищното образование регламентира обединените училища, учебното заведение в община „Марица” поискало този статут, за да готви децата в професионалните паралелки до завършване на първа гимназиална степен, успоредно с което те навършват и задължителната възраст за обучение - 16 г. Така, разраствайки се до обединено, преди 2 г. учебното заведение добавило и обучение в още една сфера - на шлосери.

 Паралелката от 17 десетокласници в момента  е от типа "2 в 1" - половината ученици са по едната специалност, а останалите по другата, като взимат заедно общообразователните модули и в отделни групи специалните предмети. Освен от местните семейства, като средищно школото приема и ученици от Крислово и Динк.

 Когато има работа за родителите в предприятията от Тракия икономическа зона, те насочват и своите деца към професионалното обучение, за да постъпят на свой ред във фабриките, обяснява директорът. Негов ангажимент остава да е в час с потребностите на пазара на труда и гъвкав в предлагането на подходящи специалности. Твърди, че макар демографската тенденция да е негативна, това не се усеща в ОбУ „Св. св. Кирил и Методий” - именно заради професионалните паралелки.

Обявява прием по нова специалност - за машинни монтьори  

 В план-приема за догодина Диян Бухчев залага две вместо досегашната професионална паралелка - по една след 7. и след 10. клас. Има право да обяви допълнителен прием след десети, след като школото се преобразува в средно и вече ще предлага обучение и във втората степен на гимназиално образование. Потребностите на индустрията обаче подсказват, че е нужно обучение по нова професия  - машинен монтьор, специалност металообработващи машини. Школото има намерение и вече води разговори с предприятия да въведе дуалната форма, при която в последните две години учениците се подготвят на конкретни работни места в заводите, с ментор и на заплата.

 След като положи матурите в 10. клас, тазгодишният випуск на обединеното училище ще има 3 възможности - да спре до тук с ученето, да отиде в друго школо с точките от националното външно оценяване или да остане в същото, което ще е вече средно и ще може да му даде диплома след зрелостен изпит след още 2 г. Докато 17-те ученици, от които почти всички са решени да не напускат класната стая, решат коя е тяхната посока, Бухчев планира приемната кампания, за да привлече още младежи в професионалните паралелки. В нея ще стигне и до Стряма и Войводиново.

 След преобразуването на ОбУ „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец в средно училище обединените в Пловдивска област остават 3 - ОбУ „Йордан Йовков” в Пловдив и по едно в Дълго поле и Красново.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Компютърна грамотност
Курс по Немски online
Курсове за Фризьор София
Урок по Френски
Частна детска градина София Дружба
Курс по Народни танци Пловдив
Курс по Руски език онлайн
Курсове по Масажи
Изучаване на Немски език
Частни уроци по Китара Варна
Балет за деца в Стара Загора
Уроци по Китара Варна
Индивидуални уроци по Английски
Китара уроци
Курсове Английски Русе
Езиков център Варна Руски език
Онлайн уроци по Немски език за начинаещи
Урок по Испански
Уроци за начинаещи по Английски език
Курсове Английски език София
Български език за чужденци
Летни курсове по Английски за деца
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Пилатес упражнения за гръбнака
Балет деца маша илиева
Курс по Английски онлайн
Висша Математика 1
Курс по Английски за начинаещи
Български Народни песни и хора
Частни детски градини София Изгрев
Компютърни курсове Варна
Тестове по Английски за 2 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ