+ Предложи новина
10.10.2016

Няма учители, желаещи да работят в провинциалните училища

Няма учители, желаещи да работят в провинциалните училища

  Няма желаещи за работа в дълбоката провинция. Това каза Федя Романов, директор на училището намиращо се в смолянското село Арда. По думите му в малките населени места все по-трудно се намират и задържат професионални обучени кадри. Романов обясни, че в училището работят 7 учители, като двама от тях са пенсионери. Те заместват учителки, които са в майчинство, а всички останали са със средна възраст около 50 години.  Директорът посочи, че проблемът идва от там, че младите специалисти имат само една специалност, а в малките учебни заведения каквото е в село Арда, учителят трябва да преподава по повече предмети, за да се формира годишен норматив, на който да отговаря.”

 Изискванията за учител, който води модулните обучения, допълнителния час по физическо трябва задължително да е учител или треньор по нещо макар, че води физическо възпитание и спорт”, разясни директорът. Романов каза, за Радио „Фокус” – Смолян, че проблемът се поражда от това, че младите кадри са завършили само една специалност, а се изисква да покриват и други предмети.

 „Закриването на учителските институции, които подготвяха многопрофилни специалисти по няколко предмета, според мен води до голям срив, защото сега във ВУЗ-овете, се предлага подготовка само по един предмет”, каза още директорът. Той даде пример с това как е имало кандидати за работа, но те са били със специалност биология, а трябва да покриват и часовете по химия и физическо възпитание. Романов добави, че работното място за учител по английски език е обявено преди много време, но няма желаещи, а и в последният момент е имало обявени свободни работни места за училището в Смилян, при което пътуващите учители са били назначени на работа там.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ