+ Предложи новина
04.07.2022

Няма пълна шестица на приемния изпит по български език в Пловдивския университет

 Кандидат-студенти прекръстиха прочутия герой на Сервантес на Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД. Не е типичната грешка на тазгодишния приемен изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“, но е смущаващо, че в културата на тези кандидати да учат педагогика и психология Дон Кихот изобщо отсъства като образ, коментира председателят на комисията доц. д-р Теофана Гайдарова. 

 Типичната грешка обаче също буди тревога – почти никъде в изпитните работи думата „безнадеждно“ не е написана правилно. Общо 736 човека се явиха на приемния изпит по български език в Пловдивския университет. Няма нито една пълна шестица, а отличните оценки са само 21, което прави 2,85%.

 Всеки пети е скъсан – 143-ма кандидат-студенти, което е 19,43%. Приблизително толкова са и тройките – 146 (19,84%). Така на практика 40 на сто от явилите се са със слаба или средна оценка. Най-масовата обаче е четворката – 236 кандидати (32,07%) са показали знания за добър 4. Много добрите оценки са 190 – 25,82%

 Първата задача, която изискваше да се отстранят правописни грешки, показва, че масово се греши употребата на А и Ъ, О и У, както и на двойното Н и двойното Т. На този фон владеенето на слятото и полуслятото писане вече изглеждат лукс.  Във втората задача трябваше да се поправят пунктуационни грешки в даден текст и там кандидатите са се представили по-добре в сравнение с първата. От комисията обаче вметват, че нейната сложност е била малко по-ниска. Въпреки това грешките са масови и издават, че не се знаят правилата за пунктуацията на подчинени изречения.

 Освен „бисерите“ с името на Дон Кихот, очебийни грешки има и при изписването на заглавието на разказа „Ветрената мелница“ – „вятърната“ и „ветерната“. Произведението е от изучавания в училище Елин Пелин, но навярно не се познава изобщо като литературна творба, казва доц. д-р Гайдарова. А това дори не се изискваше на изпита. Един от текстовете за поправка на грешки прави сравнение между героите на Елин Пелин от „Ветрената мелница“ – Лазар Дъбака и дядо Корчан, с Дон Кихот и Санчо Панса на Мигел де Сервантес.

 Като банални определят проверяващите разсъжденията на кандидат-студентите по третата задача от изпитния формат. Тя изискваше да се състави авторски текст  на тема „Вълшебството, от което всички се нуждаем“. Очаквахме творчески подход, препратки, оригиналност и лична позиция, но кандидатите са писали тривиално  и основно в 3 посоки – любовта, здравето и семейството, каза доц. д-р Теофана Гайдарова. Има и прилични текстове, но не и такива, които наистина се отличават. Асоциациите се изчерпват с препратки към Пепеляшка, а на две места присъства Хари Потър, но само е споменат, без да се развие и аргументира.

 Важно е да се отбележи, че на приемния изпит се явиха предимно кандидати, които се опитват да повишат оценките си от матурите. Вероятно по-добре подготвените са сред тези, които имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и кандидатстват само с тях. Затова, въпреки неубедителното представяне на приемния изпит, от висшето училище се надяват да подберат най-подготвените за специалностите, които обучават бъдещите учители. Първото класиране се очаква утре.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
София детски градини
Плуване деца София
Тренировки по Футбол за деца София
Учител по Испански
Италиански за начинаещи
Школа за Китара
Уроци по Латино танци Варна
Пилатес София Младост
Как да научим Английски лесно
Училища в София
Английски език нива
Латино танци нови групи
Езикова школа по Немски София
Подготовка за матура по Философия
Народни танци в Дианабад
Школа за Народни танци в Русе
Балет за деца София
Курс Английски език Русе
Индивидуални уроци по Английски цени
Уроци по Руски език
Руски език за начинаещи онлайн
Индивидуално обучение по Фотография
Упражнения по Английски онлайн
Латино танци Велико Търново
Народни танци за начинаещи Русе
Курс Английски София
Обучение по Английски
Математика за 1 клас
История и цивилизация за 8 клас
Online курсове по Фотография
Фитнес тренировки за отслабване
Изучаване на Италиански
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ