+ Предложи новина
05.02.2021

Няма да се правят законови промени за отпадането на матурите след 4-ти и 10-ти клас

  Електронното обучение даде възможност да завършим миналата учебна година, а тази да нямаме нулева учебна година. Това заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова. Тя обаче подчерта, че то няма как да замени присъственото обучение, тъй като технологиите са само инструментариум.

 „Започва втори учебен срок, учебната година е преполовена, не е приключила. Иска ми се всички постепенно да се върнат в класната стая, балансът е крехък. Оптимистичният вариант е постепенно всички да се върнат”, заяви зам.-министърът. Според нея обаче това зависи от аспекти, които няма как да се предвидят – като как ще се развие епидемичната обстановка. „Искаме всичко да е наред, но за целта всеки един от нас трябва да е отговорен”, подчерта Михайлова. В четвъртък в класните стаи се връщат три випуска – 7-и, 8-и и 12-и клас.

 „Учениците в професионалните гимназии трябва да се готвят за изпити за придобиване на професионална квалификация, за които е важна практиката. Няма как зрително да бъдат придобити практически умения. Затова е важно учениците да влязат в работилниците. Има практики, които няма как да се научат без да се упражняват”, заяви зам.-министърът. На седмокласниците пък им предстои изпит за прием в гимназия. Михайлова допълни, че не трябва да се забравя, че тези ученици вече завършиха миналата година дистанционно.

 Михайлова увери, че изпитите след 4-ти и 10-ти клас няма да отпадат и няма да се правят законови промени, с които това да бъде възможно. „Изпитът е рутинна дейност в образователната система, не знам някой да е завършил училище без да полага изпит. По тази логика трябва да отпаднат класните работи, контролните, писмените изпитвания, за да не се притесняват учениците”, заяви зам.-министърът. По думите й тези изпити са важни в ситуацията, за да видим докъде е стигнал ученикът и какво е научил.

 „Учителите не трябва да имат притеснения, че това е неговата оценка. Те трябва да знаят, докъде са стигнали учениците му”, каза още Михайлова. Тя обясни още, че списъците с желаещи да се ваксинират педагози продължават да се допълват. Вече около 30% от тях искат да се имунизират. На места вече започна поставянето на първите дози, а където не е приключила първата фаза от имунизационния план, това ще се случи малко по-късно.

 „Смятам, че колегията вярва на ваксините и ще се ваксинира. На първо място е доводът за присъственото обучение. Личният ангажимент към здравето се проектира към обществената отговорност към това да бъдеш с учениците в клас. Нашите учители са отговорни и съм убедена, че ще се ваксинират”, каза Михайлова. Тя добави, че също ще се ваксинира, когато дойде нейният ред.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ