+ Предложи новина
18.03.2016

Няма да разделят матурата на модули

Няма да разделят матурата на модули

  Матурата тази година няма да бъде разделяна на три модула като превенция срещу преписването, както бе обявено преди време. "Моето лично мнение е, че изпитът трябва да се раздели, за да се намали преписването, но то е мнение като директор и експерт. Голямата група ученици, които ще се явят на матура, не са подготвени за смяна на формата в движение, защото са се готвили за изпит по стария начин", каза Диян Стаматов. По неговите думи била направена фокус група с много ученици и тя показала, че дори отличниците не искат да се променя форматът и това би предизвикало проблем. Стаматов поясни, че срещу евентуалното преписване тази година ще се борят с технически средства, но какви са те, освен традиционните камери, щяло да бъде изненада. Просветният министър Меглена Кунева се обърна към учениците от Втора английска с думите "Станете посланици на идеята, че не бива да се преписва. Сега преписва ли се?", попита тя и получи отговор през смях "Никога".

 Преподаватели от университетите ще могат да участват в разработването на учебните модули във втория етап на гимназията - 11 и 12 клас. Тогава учениците се профилират само по няколко предмета, с които евентуално да продължат по-нагоре, и ги изучават по-задълбочено. Това бе казано в отговор на въпроси на ученици как ще се осъществи връзката между втория гимназиален етап и университета. Други се интересуваха може ли ученик да прекъсне след десети клас, когато е краят на първия етап, да поработи малко и след това да продължи нагоре.

 Част от въпросите към образователния министър Меглена Кунева и заместника й Диян Стаматов обаче очевидно бяха подготвени предварително. Ученик попита защо се намалява тежестта на класната работа при оценяването. Друг се интересуваше не се ли манипулира колективната памет с непрекъснатите промени на термините по история. Имаше и ученик, който се заинтересува дали учителите ще преминат през обучения, за да преподават по новите програми и новия училищен закон. Министър Кунева пък заяви, че няма да остави "камък непреобърнат", за да даде на учителите онова самочувствие, което заслужават.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ