+ Предложи новина
09.10.2019

Няма да пишат отсъствия на децата, прибрани след слуха за отнемане oт социалните

Няма да пишат отсъствия на децата, прибрани след слуха за отнемане oт социалните

 Министърът на образованието Красимир Вълчев е разпоредил през следващите дни да не се пишат отсъствия на ромските ученици, чиито родители се подплашиха и ги прибраха от училище заради слухове за отнемането им.

 "Казал съм един-два дена да не пишат отсъствия, защото не можем да виним родителите и децата, че са били използвани. Необходим е толеранс от няколко дни“, разясни министърът. Тролове и пастори в кв. "Надежда" са изиграли роля, за да се създаде паниката сред родителите, че ще им отнемат децата, потвърди той и думите на премиера.

 Несполучлив опит за всяване на паника със слухове за отнемане на деца е имало и в столичния ромски квартал "Факултета". Това е станало миналата седмица, разкри още Красимир Вълчев. В София внушенията, че ще се отнемат деца са били направени "не по електронен път, а чрез обикаляне на квартала, уточни Вълчев. Той обобщи, че истерията е била най-голяма в Сливен, а в Карнобат, Сунгурларе и Ямбол не е достигнала чак такива размери.

 "Създалата се паника, че ще бъдат отнемани ромски деца в Сливен, е груба манипулация, дезинформация и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разруши образователната система", категоричен беше образователният министър.

 „Разговорите с родителите не ми дават основание да кажа кой е източникът на дезинформацията, тръгнала от клипове. Явно имаме роля на тролове и на пастори в квартал „Надежда“ - не мога да кажа дали са евангелистки или протестантски. В голяма степен трябва да се уточни, че не става дума за всички пастори. Някой се е изкушил да използва политически това - в основата са групите, които са се организирали срещу несъществуващата Стратегия за детето. Очевидно може срещу нещо несъществуващо да се получи истерия, това се е случило“, коментира просветният министър. Вълчев участва в кръгла маса на тема „Конкурентоспособност 2030/ Ключови компетентности за успех“.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ