+ Предложи новина
17.03.2016

Новите учебни програми - Исус, Богородица, библейски текстове и сонети на Шекспир

Новите учебни програми - Исус, Богородица, библейски текстове и сонети на Шекспир

  "Робинзон Крузо" няма да се учи от учениците в 6 клас. Това заяви зам.-образователният министър Диян Стаматов по време на дискусията около новите учебни програми, която се провежда между ръководството на Образователното министерство и ученици от столичната Втора английска гимназия. „История славянобългарска” ще се учи 4 пъти - три по история и веднъж по литература. За първи път учениците ще се запознаят с историята на Паисий в 7 клас. "История славянобългарска" е един от моментите, в които има промяна спрямо първоначалния вариант на програмите. В окончателния вариант присъства на четири места - литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас, а в първоначалния бе на три", каза Стаматов. Песните на Добри Чинтулов ще се учат по литература и музика, а "Даваш ли, даваш Балканджи Йово" - по история. Част от Средновековието, която щяха да изпуснат учениците, които сега са в 6 клас, ще се навакса в 7 клас. Терминът "съжителство", който предизвика вълна от недоволство, няма да замени османското владичество. В нито един момент не е имало замяна на турско робство със съжителство, османско владичество е терминът в програмите по история, робство и съжителство са термините по литуратура, каза още Стаматов.

 В 8 клас по литература пък ще има откъси за Исус и Богородица, библейски текстове, както и сонети на Шекспир вместо досегашните на Петрарка, каза Стаматов. "Заложили сме силно олекотяване на учебното съдържание, създаване на свобода на учителя, за да направи допълнителен избор според класа и индивидуалните особености на учениците. До 60% от учебните програми ще са за ново съдържание, а останалото за контролни, преговор, затвърждаване", обясни зам.-министърът на образованието. 

 "От 6 клас са Възрожденските текстове. "Къде си вярна ти любов народна" е в учебника по музика за 6 клас, 7 клас по литература ще се учи "Стани, стани, юнак Балкански", допълни той. Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно – разделянето на зрелостния изпит на различни модули, няма да се случат. "Ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат друг голям проблем, който е свързан с техническата несъвместимост на двата изпита, които са по едно и също време, от една страна. От друга – голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници”, обясни Диян Стаматов.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Латино танци Варна
Курсове Английски език Варна
Балетни школи София
Немски online
Индивидуално обучение Френски език
Курс Английски език Русе
Онлайн обучение по Английски език
Детски Фризьорски салон
Частни уроци по Математика София
Английски b1
Гръцки език уроци
Онлайн уроци по Английски език
Матурата по Английски
Уроци по Рисуване за деца София
Пилатес в София-център
Частна детска градина София Дружба
Курсове по Немски език в София
Спортни танци за деца София
Уроци по Математика за 5 клас
Уроци по Плуване за възрастни София
Курс Йога курсове
Уроци по Турски език
Ел китари
Курсове Народни танци
Уроци по Турски език Стара Загора
Изучаване на Английски език по интернет
Индивидуални тренировки по Карате
Немски език уроци
Уроци по Биология 8 клас
Уроци по Спортни танци
Български за чужденци онлайн
Тест по Немски a1
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ